Avertismentul medicilor pentru părinţi. 350 de copii au ajuns într-o singură zi la Urgenţe. Val de viroze şi gripă

Val de gripă și viroze respiratorii în Captială. Avertismentul medicilor pentru părinţi.
Avertismentul medicilor pentru părinţi. 350 de copii au ajuns într-o singură zi la Urgenţe. Val de viroze şi gripă

Avertismentul medicilor pentru părinţi. În ultimele zile, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de viroze respiratorii și gripă în rândul copiilor. Nici cazurile de covid nu sunt exceptate, iar explicația este una simplă, spun medicii. Se pare că de vină pentru această explozie a numărului de îmbolnăviri ar fi și faptul că odată cu renunțarea la restricții, oamenii au uitat complet de măsurile elementare de protecție.

Avertismentul medicilor pentru părinţi. Val de viroze și gripă în rândul copiilor. Camerele de gardă ale Spitalelor sunt pline

Cadrele medicale recomandă ca tratamentul pentru aceste tipuri de afecțiuni să nu fie luat după ureche, ci să ar trebui ca părinții să se adreseze în primul rând medicului de familie sau pediatrului, nu să îi ducă pe copii la Urgențe.

„La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general, viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles Covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi.

Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care dă probleme digestive, vărsături, diaree care duc la deshidratare şi, de aceea, copiii au nevoie de internare pentru perfuzare şi rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de Covid au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze”, a explicat dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

De vină ar fi lipsa totală a restricțiilor

În timpul pandemiei s-a purtat masca de protecție, element medical care a reușit să limiteze nu numai răspândirea SARS-CoV-2 ci și a altor virusuri. Medicii atrag atenția că nici măcar regulile simple, ca spălatul pe mâini, nu se mai respectă.

„Principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este că nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, şcolile funcţionează, grădiniţele, transmiterea este mult mai frecventă.

Ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare, pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie.

Când observă semne de boală la copil, părinţii ar trebui să ia legătura cu un medic de familie, cu o policlinică, să urmărească evoluţia copilului, să-i ofere un tratament, nu este de primă intenţie de a veni în unitatea de primiri urgenţe a unui spital. (…)

Din păcate, la noi, la camera de gardă, vin mulţi pentru a doua părere, adică au un tratament deja prescris şi urmează să mai aibă şi a doua părere că, totuşi, copilul mai face febră sau mai tuşeşte de o săptămână”, a afirmat dr. Alexandru.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății , până pe data de 27 martie s-au vaccinat antigripal aproximativ 1,5 milioane de români cu ser asigurat de stat, scrie News.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *