Calendar ortodox 12 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră, ce prăznuiesc în această zi credincioșii

Calendar ortodox 12 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră, ce prăznuiesc în această zi credincioșii

În fiecare an, pe data de 12 iulie, credincioșii Bisericii Ortodoxe prăznuiesc mai multe evenimente și sfinți importanți în calendarul religios. Acești sfinți și evenimente reprezintă o parte valoroasă a tradiției și spiritualității creștine ortodoxe. Dar ce se sărbătorește pe 12 iulie în calendarul ortodox?

Ce se sărbătorește pe 12 iulie în calendarul ortodox

Pe parcursul lunii iulie, creștin ortodocșii prăznuiesc mai multe sărbători. Acestea sunt marcate în Calendarul Ortodox cu cruce roșie, dar sunt altele și cu cruce neagră

În iulie biserica prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie în fiecare an, la data de 20 iulie. Este sărbătoare cu cruce roșie. Conform Calendarului Ortodox, în luna iulie sunt amintite câteva sărbători importante pentru creștinii ortodocși.

Sfânta Icoană a Maicii Domnului ”Prodromiţa”

Pe 12 iulie este sărbătoare cu cruce neagră, iar creștinii prăznuiesc mai multe evenimente. Potrivit calendarului ortodox, se cinstește Sfânta Icoană a Maicii Domnului ”Prodromiţa” de la Muntele Athos. De asemenea, sunt prăznuiți Sfinţii Muceninci Proclu şi Ilarie, dar și Sfânta Veronica.

Icoana Maicii Domnului ”Prodromiţa” este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, și este păstrată la Schitului Sfântul Ioan Botezătorul, de la Muntele Athos.

În anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, cuvioşii Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului. Așa au ajuns la Iordache Nicolau din Iași, care a acceptat să realizeze icoana după modelul dat de ei. Acesta a primit sarcina să lucreze la icoană cu post, adică nemâncând, nici bând până la sfârșitul lucrului din fiecare zi.

Iconarul a început lucrarea, iar în câtva timp a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei, dar când a ajuns să picteze Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos nu a reușit să facă acest lucru. Dezamăgit, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa.

Însă, în dimineața următoare a descoperit icoana pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se întâmplase acest lucru. Minunea s-a petrecut în noaptea de 27 spre 28 iunie 1863.

Principala caracteristică a icoanei Maicii Domnului ”Prodromița” este că aceasta, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească.

Sfânta Veronica

Sfânta Veronica că este și ea pomenită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 12 iulie. Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sângelui. Mai târziu, tot ea va fi cea care va întinde Mântuitorului o mahrama, spre a-și șterge chipul îndurerat, în drumul lui spre Golgota. Potrivit tradiției creștine, chipul Mântuitorului s-a întipărit pe mahrama ei.

Sfinții Mucenici Proclu si Ilarie

12 iulie este și ziua în care se prăznuiesc Sfinții Mucenici Proclu si Ilarie. Ei au trăit în zilele împăratului Traian și ale lui Maxim ighemonul și erau de neam din satul Caliptul, aproape de Anghira.

Sfântul Proclu, când a fost prins mărturisind pe Hristos înaintea împăratului, a fost dat pe seama lui Maxim ighemonul. Ulterior, a fost cumplit chinuit. După acestea a fost dus sa fie omorât cu săgeți. Pe drum s-a întâlnit cu nepotul sau Ilarie, care s-a închinat moșului sau. Din cauza aceasta a fost prins de către elini.

Sfântul Proclu, rănit de mulțimea săgeților s-a uitat spre cer către Domnul. Iar Sfântul Ilarie, mărturisind că este creștin, a fost mult chinuit. Apoi, i-a a fost tăiat capul și pus cu Sfântul Proclu la un loc.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Jorge, dezvăluiri despre relația pe care o avea la început cu soția sa
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *