Se spală când e cruce neagră? Ce semnificație au astfel de sărbători și ce recomandă preoții, de fapt

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră?
Se spală când e cruce neagră? Ce semnificație au astfel de sărbători și ce recomandă preoții, de fapt

În calendarul creștin ortodox sărbătorile sunt trecute fie cu cruce roșie, fie cu cruce neagră. Între ele există anumite diferențe: în zilele de sărbătoare cu cruce roșie nu se muncește, iar oamenii merg la biserică pentru a se ruga. Crucea reprezintă un simbol foarte vechi care, în creștinism, reprezintă planul pe care Dumnezeu l-a dorit pentru omenire și este limbajul comun al ei. Află de mai jos dacă se spală când e cruce neagră.

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră?

Sărbătoarea cu cruce neagră, potrivit religiei, prilejuiește celebrarea prin rugăciune a unor sfinți care sunt pomeniți în ziua respectivă, dar în care se poate lucra în mod obișnuit. Diferența dintre cruce neagră și cruce roșie este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor.

Se spală când e cruce neagră? Ce nu se poate face, de fapt, în aceste zile

Potrivit stiridinlume.ro, nimeni nu este obligat să țină o sărbătoare cu cruce neagră. Crucea neagră ne înștiințează că este vorba despre un sfânt mai important. Mulți creștini ortodocși țin sărbătoarea respectivă dacă sfântul din acea zi i-a ajutat în vreun fel anume și doresc să țină ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie.

Multe persoane se întreabă dacă se spală când e cruce neagră sau dacă pot face treabă în gospodărie. Răspunsul este da, sărbătoarea cu cruce neagră fiind zi lucrătoare.

„Păcatul apare atunci când săvârșim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenție, conștienți fiind că încălcăm niște îndrumări ale Bisericii”, a spus părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huși.

Așadar, conform sursei citate, rolul crucilor din calendar este ca al unui ghid de rânduială liturgică. O sărbătoare din calendar trecută cu cruce roșie într-o anumită parte a țării poate avea însemnătatea uneia cu cruce neagră în altă zonă a țării.

Vezi și Ce înseamnă crucea albastră în calendarul creștin ortodox. Ce semnificație are, de fapt

Explicația semnelor din calendar: cruce roșie, cruce neagră, cruce albastră

 • Cruce roșie, marcată de două paranteze de aceeași culoare – praznicele mari la care se face priveghere mare, închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu si Înălțării Sfintei Cruci
 • Cruce roșie, marcată doar cu o paranteză în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucrătoare)
 • Cruce neagră, marcată cu o paranteză neagră în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare)
 • Cruce neagră – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare)
 • Cruce albastră – sărbători ale sfinților romani sau ale căror moaște se găsesc in România

Vezi și Calendar ortodox noiembrie 2022. Câte sărbători sunt cu cruce roșie

Alte semne din calendarul creștin ortodox

Există și alte semne în calendar pentru zilele de post cu dezlegare la pește, schimbarea orei, luna nouă, luna plină sau primul și ultimul pătrar. Iată explicația lor:

 • forma unui pește – sunt zilele de post în care se face dezlegare la pește
 • ceas – 29 martie (2015), trecerea la ora oficială de vară (ora 3 devine ora 4)
 • ceas – 25 octombrie (2015), trecerea la ora oficială de iarnă (ora 4 devine ora 3)
 • cerc negru plin – semnifică lună nouă
 • cerc negru gol – semnifică lună plină
 • semilună – semnifică primul pătrar
 • semilună – semnifică ultimul pătrar
9.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.