Când aduce Moș Nicolae cadourile. Seara în care se pregătesc ghetuțele

Ziua în care copiii primesc daruri în ghetuțe

Scris de: Daoud Andra

04 Dec. 2023

Când aduce Moș Nicolae cadourile. Seara în care se pregătesc ghetuțele

Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt așteptați de copiii din toată lumea, în luna decembrie. Tradiția de a oferi cadouri cu ocazia acestor sărbători este una străveche și s-a răspândit în lume în urmă cu câteva secole. Când aduce Moș Nicolae cadourile, de fapt, și ce semnificație are acest gest.

De ce se oferă cadouri de Moș Nicolae

În fiecare an, pe 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. Poveștile și legendele care s-au propagat de-a lungul timpului spun că Nicolae a fost un om generos, care provenea dintr-o familie cu stare. A trăit în secolul al III-lea și și-a împărțit averea celor nevoiași.

Se spune că Nicolae a făcut multe fapte de milostenie, sub anonimat. La un moment dat, a oferit bani unui tată cu trei fete, pentru ca acesta să le poată plăti zestrea și fetele să se poată căsători. Potrivit legendei lui Moș Nicolae, când a venit vremea ca fata cea mare și cea mijlocie să se căsătorească, Nicolae a aruncat câte o pungă cu bani de aur în camerele lor.

La fata cea mică, tatăl a urmărit să vadă cine lasă banii. Nu l-a prins pe Nicolae, pentru că acesta s-a urcat pe casă și a aruncat punga cu bani pentru fata cea mică pe horn. De atunci, cadourile pe care le primim și nu știm de la cine sunt, se spune că sunt de la Moș Nicolae.

Citește și: Nuielușa lui Moș Nicolae. De ce o primesc de fapt copiii neascultători. Care este povestea ei

Moș Nicolae 2022. Tradiții și obiceiuri
Cadouri de Moș Nicolae 2022

Când aduce Moș Nicolae cadourile

În multe țări din lume Moș Nicolae vine cu cadouri la copii și nu numai. Cei mici își pregătesc ghetuțele, le curăță și le lustruiesc, pentru ca Moșul să le lase în ele darurile. Tradiția spune că Moș Nicolae vine în ajunul sărbătorii, adică în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Copiii lasă încălțările curate, iar dimineața găsesc în ele cadourile de la Moșul.

Se spune că micuții care nu au fost cuminți pot găsi în ghetuțe o nuielușă de la Moș Nicolae. Această tradiție este una simbolică și amintește de un moment din timpul vieții Sfântului Nicolae. Apărător vehement al creștinismului, se spune că sfântul i-a dat, la un moment dat, o palmă ereticului Arie. De acolo provine tradiția cu nuielușa lăsată în ghete, în semn de avertisment.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Cum a ajuns să pună daruri în ghetuțe, de fapt

Ce cadouri aduce Moș Nicolae

La sate, se pune o nuielușă dintr-o ramură de măr sau de la un alt pom. Aceasta se păstrează în apă până la Crăciun, iar dacă înflorește sau înmugurește, este un semn că greșelile copilului care a primit-o au fost iertate. În trecut, copiii foloseau ramurile de pomi înflorite la Anul Nou, pe post de sorcove.

În ceea ce privește darurile pe care Moș Nicolae le lasă în ghetuțe, acestea sunt mai puțin consistente decât cele primite de la Moș Crăciun. De obicei, copiii primesc fructe, dulciuri, pijamale și mănuși în seara de 5 decembrie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Adrian Nartea a renuntat la contractul cu PRO TV pentru Asia Express
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *