Când e Sfântul Nicolae în 2023. Momentul așteptat cu nerăbdare de copii

Este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie

Scris de: Daoud Andra

26 Nov. 2023

Când e Sfântul Nicolae în 2023. Momentul așteptat cu nerăbdare de copii

Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, cea mai cunoscută fiind cea a oferirii de cadouri. Când e Sfântul Nicolae în 2023 și ce rugăciune să rostești în această zi de sărbătoare.

Când pică Sfântul Nicolae în 2023

Una dintre cele mai importante sărbători creștine îi este dedicată Sfântului Nicolae. Acesta reprezintă o figură importantă a creștinismului, fiind sărbătorit atât de către ortodocși, cât și de către romano-catolici. În tradiția populară, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor, al brutarilor, al femeilor necăsătorite și al celor acuzați pe nedrept.

Sărbătoarea este una cu dată fixă, astfel că pică în fiecare an în aceeași zi. Sfântul Nicolae se celebrează pe 6 decembrie, iar ziua este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi de sărbătoare nu se lucrează și se postește, fiind o sărbătoarea care pică în fiecare an în Postul Crăciunului. Credincioșii pot consuma însă pește, fiind zi de dezlegare.

Citește și: Când e prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. E sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Sfântul Nicolae
Icoană cu Sfântul Nicolae

Cine a fost Sfântul Nicolae

Legenda spune că Nicolae a fost un episcop din Myra, canonizat drept sfânt în secolul al XVI-lea. A trăit la finalul secolului al III-lea creștin, într-o familie înstărită, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Poveștile legate de Nicolae spun că acesta a salvat de la prostituție trei surori sărace, pe care tatăl le împinsese către această modalitate de a câștiga bani. Sfântul Nicolae a aruncat pungi cu bani în camerele fetelor, astfel încât nu au fost nevoite să se prostitueze si s-au căsătorit la scurt timp.

Se mai spune că Nicolae a salvat niște marinari aflați în pragul naufragiului, prin puterea rugăciunii. De atunci, oamenii din această breaslă îl consideră ocrotitorul lor. Nicolae a săvârșit minuni și la Alexandria, unde a vindecat mai mulți bolnavi.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă. Se pot oferi pachete de pomană, care să conțină alimente de post și produse din pește. O rugăciune care poate fi rostită pe 6 decembrie este următoarea:

”O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Carmen Iohannis, GAFĂ de nedescris in public! Situaţia a devenit ruşinoasă, românii s-au revoltat. Foto
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 28 Aprilie 2024. Astazi, Varsatorii vor fi recompensati datorita muncii depuse, Racii ar trebui...
Cele mai de succes 5 zodii în luna Mai 2024
Un val de liniște și prosperitate se pregătește să învăluie șase zodii. O zi cu...
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *