Când este bine să faci sfeștania la casă. Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei

Perioada din an ideală pentru acest ritual

Scris de: Daoud Andra

28 Mar. 2023

Când este bine să faci sfeștania la casă. Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei

Sfeștania sau sfințirea casei este un ritual creștin pe care mulți credincioși îl fac. Preotul este chemat acasă pentru a sfinți locuința, mai ales după ce aceasta a fost renovată sau dacă este vorba despre o casă nouă. Când este bine să faci sfeștania la casă, de fapt? Obiectele pe care trebuie să le ai la îndemână atunci când vine preotul.

Perioada când este bine să faci sfeștania la casă

Sfințirea casei este un obicei practicat de mulți români, pentru ca locuința să fie protejată de duhurile rele, iar cei care locuiesc în ea să fie binecuvântați. Sfeștania casei presupune ca preotul să facă o slujbă de sfințire a apei (sau slujba aghiazmei mici), cu care să stropească în casă.

Este bine ca locuința să fie sfințită atunci când este nouă, după o renovare, dar și fără o ocazie anume, în fiecare an. Preoții spun că sfințirea unei case este precum spovedania pentru credincioși, de aceea nu ar trebui să treacă mai mult de un an între două sfințiri consecutive.

Citește și: Ce este bine să faci cu uleiul de la sfințirea casei. Sfaturi prețioase de la preot

Cei mai mulți credincioși aleg să facă sfeștania casei în luna martie, la început de primăvară. Preoții spun că această slujbă poate fi oficiată în orice moment al anului. Este ideal să fie făcută în prima zi din lună, iar înainte de sfințirea propriu-zisă, să se facă o curățenie generală în casă. Acest pas nu ar trebui omis, pentru că locuința trebuie să fie curată înainte de a fi sfințită.

Cum te pregătești pentru sfeștanie

Nu doar curățenia fizică a casei este importantă înainte de sfeștanie, ci și cea sufletească a celor care locuiesc în ea. Este de preferat ca membrii familiei să se spovedească înainte de sfințirea casei. Înainte de venirea preotului, trebuie să pregătești câteva ingrediente, pe care să le pui pe o masă orientată către răsărit:

Citește și: Ai voie să bei apă înainte de împărtășanie. Reguli pe care trebuie să le respecte orice credincios

  • un vas cu apă
  • un vas cu ulei
  • un vas cu făină
  • un bețișor cu vată în capete (poate fi bețișor de urechi)
  • un pahar cu vin
  • lumânări
  • tămâie
  • busuioc
  • o icoană

Citește și: Câte zile se bea agheasmă după Bobotează, potrivit tradiției. Cum trebuie păstrată apa sfințită

Preotul, la rândul său, va aduce o cruce, Sfânta Evanghelie și Agheasmatarul, folosit pentru sfințirea apei. Slujitorul Domnului va sta cu fața către răsărit și va citi din Sfânta Evanghelie, după care va sfinți apa și celelalte alimente care se află pe masă. Locuitorii casei trebuie să stea în spatele preotului, tot cu fața către răsărit, ca la biserică. Preotul îi va menționa pe cei care locuiesc în casă, pentru a fi protejați. Se poate face o listă cu numele tuturor, pentru ca preotului să îi fie mai ușor.

După slujba de sfințire, preotul va stropi cu busuiocul înmuiat în apa sfințită peste tot prin casă. De asemenea, va trece cu tămâia aprinsă prin toate încăperile. În cele din urmă, cu bețișorul înmuiat în uleiul sfințit, va face câte o cruce pe peretele dinspre răsărit din fiecare cameră.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *