Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 și ce e interzis să faci

Află care sunt lucrurile oe care nu ai voie să le faci în timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 și ce e interzis să faci

Postul Sfinților Petru și Pavel este primul post de după Postul Mare. Totodată, din punct de vedere calendaristic, acesta este și cel mai scurt dintre toate posturile de peste an. Iată când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și ce este interzis să faci în această perioadă.

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 și ce e interzis să faci

Postul Sfinților Petru și Pavel, cunoscut în popor și ca postul Sântpetrului, nu are o durată fixă și asta pentru că începutul postului depinde de data în care a fost stabilit Paștele. Potrivit regulilor bisericești, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în prima duminică de după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022
Sf. Petru și Pavel

În calendarul Creștin Ortodox, anul acesta Postul Sfinților Petru și Pavel are loc între 20 și 28 iunie. Acest post este și cel mai scurt dintre toate, fiind considerat totodată și unul dintre cele mai ușoare.

Ca în orice altă perioadă de post, și acum trebuie respectate o serie de rânduieli. Spre exemplu, în timpul acestui post este interzisă organizarea de nunți și botezuri. De asemenea, în cele nouă zile de post nu este voie să se facă petreceri, nu se cântă și nu se dansează. Tot rânduiala Bisericii spune că în Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 nu se bea alcool și nu se fumează.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022, dezlegare la pește

Totodată, în zilele de luni, miercuri și vineri, din Postul Sfinților Petru și Pavel este obișnuit a se consuma alimente fără ulei. În zilele de marți și joi din post este dezlegare la hrana gătită cu ulei. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică se poate consuma pește.

Dezlegarea la pește în timpul acestui post are loc în datele de 22 iunie – zi în care este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, 24, 25 şi 26 iunie.

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este pe 29 iunie 2022. Această sărbătoare are loc în fiecare an la aceeaşi dată.

În acest post, credincioși trebuie să lase răutățile deoparte și să se îndrepte mai mult către credință și rugăciune. De asemenea, este necesar, ca și în acest post, la fel ca și în celelalte, oamenii să meargă să se spovedească. Taina spovedaniei presupune mărturisirea păcatelor și căință și se face, de obicei, înainte de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Rugăciune puternică rostită în timpul postului Sfinților Apostoli petru și Pavel

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

9.5 28 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.