Când se fac înscrierile la liceu 2022 și ce acte sunt necesare pentru dosar

Peste 82,3% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au obținut cel puțin media 5
Când se fac înscrierile la liceu 2022 și ce acte sunt necesare pentru dosar

Când se fac înscrierile la liceu 2022 și care sunt actele necesare pentru dosar.  După aflarea rezultatelor la Evaluarea Națională, absolvenții claselor a VIII-a se pregătesc pentru admiterea la liceu. Înscrierile încep pe data de 4 iulie, iar repartizarea computerizată va avea loc pe 14 iulie.

Când se fac înscrierile la liceu 2022. Acte necesare

Anul acesta, la Evaluarea Națională s-a înregistrat cel mai mare număr de elevi care au obținut medii peste 5 din ultimul deceniu. Acest rezultat le dă speranțe multor elevi ca după soluționarea contestațiilor depuse să poată intra la un liceu mai bun.

La fel ca în anii precedenți, și în acest an repartizarea elevilor la licee se va face computerizat, iar procedura va avea loc pe data de 14 iulie.

Pentru repartizarea computerizată, compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil și pentru sesiunea din acest an.

Înscrierile pentru admiterea la liceu vor debuta la 1 iulie.

Elevii vor fi repartizați la liceele de stat, în funcție de media obținută la Evaluarea Națională, dar și de media din clasele V – VIII.

Înscrierea se face doar pe baza unui dosar, care trebuie să conțină obligatoriu următoarele acte:

 • cererea de înscriere (aceasta se primește de la liceu și diferă de la o școală la alta)
 • cartea de identitate (doar în cazul în care minorul a împlinit vârsta necesară pentru a avea buletin)
 • certificatul de naştere
 • unele licee cer și copii de pe actele de identitate ale părinților
 • adeverinţă cu notele şi cu media generală obţinute la Evaluarea Naţională
 • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (care să includă și calculul mediei generale)

Formula de calcul a mediei de admitere

Media de admitere la liceu 2022 se calculează astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a

Cu funcționează algoritmul de repartizare

1. Presupunem că elevul are media 10. El este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupă primul loc din judeţ.

2. Presupunem că elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.

3. Presupunem că elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari decât a lui. Dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune. Altfel, se verifică a treia opţiune de pe fişa sa, şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere.

De notat că nu se poate întâmpla ca „locul tău” să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui.

4. Presupunând că elevul A are media de admitere 8.93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B”.

Exemple concrete

Andrei are media 8,93, iar Matei are 8,91. Algoritmul de repartizare a ajuns la Andrei, care are prima opțiunune 999, iar pentru aceasta nu mai sunt locuri, dar la a doua lui opțiune – 777 – mai este un loc. Realizatorii softului de repartizare spun că la specializarea 7777, în acest caz, întră Andrei, care deși are opțiunea a doua, are o medie mai mare decât Matei, care și-a marcat prima opțiune 777.

Pe Florin îl atrage foarte mult specializarea 777, dar nu e sigur că are media destul de mare ca să intre acolo. Ar fi bună și specializarea 888, crede el, unde e sigur că și media l-ar ajuta să intre. În ce ordine trebuie să treacă Florin opțiunile pe fișă?

Programatorii recomandă următoarea succesiune: Întâi 777, apoi 888. Ar fi o greșeală să treacă întâi 888, în acest caz Florin sigur nu mai intră la 777, chiar dacă media i-ar permite, deoarece 888 va fi evaluată de soft înainte de 777.

Cum trebuie completată fișa de înscriere la liceu 2022

Programatorii softului de repartizare recomandă elevilor și părinților acestora să țină cont de următoarele reguli atunci când completează fișa cu opțiuni?

 1. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
 2. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
 3. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
 4. Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
 5. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Elevii olimpici vor intra la liceu fără Evaluarea Națională 2022

Absolvenții claselor a VIII-a care în timpul ciclului gimnazial au participat și au obținut premiul I la etapa națională a olimpiadelor, premiul I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint și bronz în numele României la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației se pot înscrie în clasa a IX-a fără să mai fi susținut Evaluarea Națională.

Această procedură a fost adoptată prin Ordonanța de Urgentă nr 69 din 26 mai 2022.

În cazul acestor elevi, documentele prevăzute sunt:

 • cererea de înscriere
 • cartea de identitate
 • documente doveditoare ale premiului obținut
 • foaia matricola cu media din gimnaziu.

Acești elevi își vor exprima oțiunile în privința claselor la care vor să fie admiși la liceu conform unei liste de corespondență între olimpiadele la care au câștigat premii și profilele de liceu, listă făcută de Ministerul Educației, potrivit Edupedu.ro

10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.