Când se pun foile de dafin în ciorbă, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Când se pun foile de dafin în ciorbă, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Dafinul este un condiment mediteranean antic, care ascunde multe secrete. Mulți consideră că este doar o plantă puternic aromatizantă, dar ea are și alte beneficii pentru sănătate. În gastronomie, pentru a-i dezvălui complet aroma, trebuie să urmați o serie de reguli pe care vi le vom prezenta în articolul următor!

Foi de dafin în supe și ciorbe

Dafinul sau laurul datează încă din Antichitate. Planta este provenită din Grecia Antică, unde era folosită pentru a împodobi captele importante. El simbolizează victoria, măreția și gloria. Acum, dafinul este un condiment aromat, foarte folosit în gastronomia de pretutindeni. Frunzele se pot folosi fie proaspete, dar având un gust mai amar, fie uscate, dezvăluindu-și aroma unică pe măsură ce sunt lăsate în preparat.

Condimentul este apreciat pentru proprietățile și beneficiile sale pentru organism:

  • înnobilează mirosul de pește fiert, ciuperci și carne;
  • previne stricarea prematură a vasului;
  • previne colicile intestinale și indigestia.

Foaia de dafin nu lasă aproape niciun efect asupra gustului ciorbei. Simțul mirosului surprinde note specifice în aroma mâncării, motiv pentru care gustul pare schimbat. Buchetul aromat de mirodenii este atât de bogat, încât este pus într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât în ciorbe, supe, garnituri, fripturi, cât și în unele deserturi.

Multă vreme, frunzele de laur au fost folosite numai pentru aromatizarea apei, cu care se spălau mâinile înainte de masă. Condimentul a fost adăugat la mâncare abia în secolul I î.Hr. La început, deserturile cu fructe erau gătite cu frunze, mere coapte și smochine. Dar treptat domeniul de aplicare al frunzei de dafin s-a extins. Astăzi se adaugă peste tot în lume la supe, marinate, conserve, murături, tocanițe, mâncăruri cu carne, pește și jeleuri. Frunzele mărunțite sunt incluse în rețetele de paste, sosuri și cârnați. Se poate prepara chiar și ceai din foi de dafin.

Când se pune dafin în ciorbă

Ca și verdeața, frunzele de dafin se adaugă la sfârșitul gătirii, cu circa 5 minute înainte de a fi servit preparatul. Puteți arunca frunza mai târziu, chiar înainte de a stinge focul. În apă clocotită, el va infuza și va elibera aroma inedită. Atenție, însă, să nu lăsați foaia de dafin mai mult de câteva minute în ciorbă, căci va deveni amară.

Este indicat să spălați frunzele de dafin înainte de adăugare. În stare naturală, frunzele pot avea particule de praf pe ele și chiar dacă acestea sunt neutralizate la fiert, nu este indicat să le adăugați astfel în mâncare. Nu exagerați cu folosirea dafinului. Potrivit regulilor din gastronomie, se va pune o singură frunză de dafin la un litru de ciorbă sau supă.

La ce ciorbe se pune dafin

Frunza de dafin merge bine cu majoritatea ciorbelor, printre care se numără și:

  • supe/ciorbe de pește;
  • supe/ciorbe de varză;
  • supe/ciorbe de carne, în special de porc;
  • supe/ciorbe de ciuperci;
  • în borș;
  • în bucate cu leguminoase – mazăre, fasole, linte.

Cu toate acestea, nu este de preferat să pui dafin în preparate ce conțin lapte, smântână, ceapă sau pui. Condimentele ar trebui să sublinieze aroma și gustul ingredientului principal, nu să îl întrerupă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…