Ciorba de perișoare este un preparat tradițional românesc, pe care orice gospodină iscusită îl pregătește destul de des. Rețeta de ciorbă de perișoare este una versatilă, așa că fiecare o prepară după gust și preferință. De regulă, ciorba de perișoare iese gustoasă dacă îi adaugi și borș lichid. Dar iată când se pune, de fapt, borșul în ciorba de perișoare!
Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe românești. Odinioară, bunicile aveau un secret pentru ca aceasta să iasă perfectă. Foloseau borș sau zeamă de varză pentru a o acri. Borșul este ingredientul-minune care dă gustul acrișor al ciorbei de perișoare și îi aduce multă savoare.
Pentru cele care nu știu, borșul este un lichid obținut prin fermentarea naturală a tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu ajutorul bacteriilor acid lactice. Adăugat în ciorbe, borșul lichid dă o aromă distinctă și un gust ușor acrișor. Totuși, puține gospodine știu când se pune, de fapt, borșul în ciorba de perișoare.
În funcție de cum este preparată rețeta, borșul se poate folosi cald în loc de apă sau ca adaos în ciorbă ca să o acrească.
Deobicei, borșul se adaugă în ciorba de perișoare la final, după ce toate ingredientele au fiert. După ce s-a pus borșul, ciorba se mai fierbe aproximativ 3-5 minute, apoi se oprește focul și se adaugă pătrunjel proaspăt.
Pe de altă parte, există gospodine care preferă să dea borșul într-un clocot separat și apoi să îl adauge în ciorba fierbinte. Astfel, borșul rece de la frigider nu va striga gustul ciorbei.
Un alt ingredient popular folosit pentru acrirea ciorbei de perișoare este sucul de lămâie, în special atunci când nu avem borș la îndemână. Este de preferat să folosim sucul proaspăt stors din lămâi pentru a obține cea mai bună aromă.
De asemenea, ciorbele se mai pot acri și cu oțet. Acesta oferă un gust delicios, în special în combinație cu oul și smântâna, care sunt adăugate la final pentru a îmbogăți aroma ciorbei.
În plus, când dorești să acrești ciorba nu trebuie să adaugi o cantitate foarte mare, deoarece o poți potrivi după gust, puțin câte puțin, eliminând riscul de a o acri prea mult.