Ciorba de perișoare este o alegere delicioasă și sățioasă pentru masa de prânz și, mai ales, ușor de făcut. Spre deosebire de alte supe și ciorbe, care au nevoie de mult timp pentru a fierbe, aceasta se face rapid, din ingrediente la îndemână. Când se adaugă perișoarele în ciorbă, de fapt și cât timp trebuie să le fierbi.
Deși este inspirată din bucătăria orientală, ciorba de perișoare este considerată un preparat tradițional românesc. Rețeta a fost adaptată la ingredientele care se folosesc în bucătăria românească, astfel că această ciorbă se prepară în majoritatea gospodăriilor.
Pentru un rezultat delicios, ai nevoie de multe legume, carne tocată, condimente, borș și verdețuri. Iată lista completă de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi!
Citește și: Câtă ceapă se pune la perișoare. Secretul ca să iasă delicioase
Pentru perișoare:
Citește și: Secretul celor mai bune perișoare de pește. Ce fel de pește trebuie să folosești, de fapt
Mai întâi, ne vom ocupa de legume. Acestea se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se pun la călit în câteva linguri de ulei și se adaugă puțină sare, astfel încât să se înmoaie. Se călesc legumele la foc mare timp de câteva minute, după care se adaugă apă peste ele și se dă focul mic.
Între timp, se pregătesc perișoarele. Carnea tocată se condimentează și se amestecă cu o ceapă tocată mărunt, un ou și orez, dacă folosiți. Se omogenizează bine compoziția și se lasă să stea 5 minute, după care se formează perișoarele, cu mâna umedă.
După ce perișoarele au fost formate, se pot adăuga în ciorbă. Momentul ideal pentru a le pune în oală este când legumele au fiert deja aproape complet și au dat gust ciorbei. După ce se pun perișoarele, se adaugă și roșiile tăiate cubulețe sau pasta de tomate.
Se acoperă oala cu un capac și se lasă să mai fiarbă în jur de 30 de minute, după ce au fost puse perișoarele. Acestea au nevoie de timp suficient, astfel încât și carnea, și orezul din compoziție să fie bine fierte. Se testează o perișoară pentru a vedea dacă a fiert, iar la final se adaugă borșul sau zeama de varză, se mai dă într-un clocot și se oprește focul. Ultimul pas este adăugarea verdețurilor tocate.