Secretul celor mai bune perișoare de pește. Ce fel de pește trebuie să folosești, de fapt

Cea mai simplă rețetă de ciorbă de perișoare de pește

Scris de: Daoud Andra

18 Oct. 2023

Secretul celor mai bune perișoare de pește. Ce fel de pește trebuie să folosești, de fapt

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai populare din bucătăria românească. Se face ușor, nu este nevoie să fiarbă ore întregi, iar rețeta poate fi adaptată în funcție de preferințe, dar și de zona geografică. În Dobrogea, de exemplu, se face ciorbă cu perișoare din carne de pește, nu de vită sau porc. Care este secretul celor mai bune perișoare de pește și cum faci această ciorbă pas cu pas.

Din ce fel de pește se pot face perișoare

Ciorba de perișoare poate fi considerată un preparat tradițional românesc. Se face în toate zonele țării, fiind inspirată din bucătăria orientală. Poate fi făcută în varianta dulce sau acrită cu borș sau zeamă de varză. De asemenea, poate fi roșie sau albă, dreasă cu smântână.

Perișoarele se pot face din orice tip de carne, în funcție de preferință. Majoritatea gospodinelor folosesc carne de porc, de vită, de pasăre sau amestec. Un gust aparte îl are însă ciorba cu perișoare de pește. Aceasta se prepară mai ales în zona Dobrogei și rețeta seamănă destul de mult cu cea clasică. Pentru perișoare, este nevoie de o carne de pește care este grasă și dulce. Se poate folosi caras, crap, novac, somn, știucă sau șalău.

Citește și: Cum faci cea mai bună ciorbă de perișoare de post. Ingredientul pe care să îl pui la perișoare, nici nu îți dai seama că nu au carne

Câtă apă se pune la ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare se poate face și cu carne de pește

Secretul celor mai bune perișoare de pește

Pentru a obține perișoare delicioase și pufoase, este nevoie, așadar, de carnea potrivită. Dacă alegi o carne de pește care este slabă, perișoarele vor ieși uscate și fade. Pentru a face perișoarele, carnea de pește se dezosează și se filetează. Coloana vertebrală și capul peștelui se păstrează pentru a fi fierte în ciorbă.

Ingrediente:

  • 600 g carne de pește fără oase
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1/2 rădăcină țelină
  • 3 linguri ulei
  • 30 g orez
  • sare
  • piper
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 1 ou
  • verdeață proaspăt tocată

Citește și: Ce orez se pune la perișoare ca să nu iasă tari. Cum trebuie să fie bobul, de fapt

Mod de preparare:

Se pun la fiert oasele și căpățâna de pește, în apă cu puțină sare. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață și se lasă la foc mediu timp de aproximativ 45 de minute. Între timp, se curăță și se toacă legumele cubulețe. Se dă carnea de pește prin mașina de tocat și se lasă deoparte, pentru perișoare.

Când oasele de pește au fiert, se scot din oală. Se strecoară supa, pentru a ne asigura că nu mai sunt oase. Se pun legumele într-o oală cu uleiul, sare și piper și se călesc timp de câteva minute. Se toarnă supa de pește peste ele și se lasă să fiarbă la foc potrivit.

Pentru a prepara perișoarele, se amestecă peștele dat prin mașina de tocat cu orez, ou, sare, piper și puțină verdeață proaspăt tocată. Se poate pune și o lingură de făină, pentru a lega compoziția. Se formează perișoarele și se modelează cu mâna umedă.

Citește și: Câte minute se fierb perișoarele, de fapt. Secretul pentru cea mai bună ciorbă, vor ieși perfecte

Cât timp se fierb perișoarele de pește în ciorbă

Se pun perișoarele una câte una în oală, se adaugă și pasta de tomate, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc potrivit, timp de 30 de minute. Se testează o perișoară, pentru a vedea dacă orezul este fiert și carnea de pește este gătită.

Ciorba de perișoare cu carne de pește poate fi acrită cu zeamă de lămâie sau poate fi dreasă cu smântână, după preferințe. La final, se adaugă o mână de verdeață proaspăt tocată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *