Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, unul dintre cele mai respectate obiceiuri ale acestei sărbători. Sunt foarte mulți oameni care aleg să păstreze această tradiție, pentru a avea spor în casă și a le merge din plin tot anul. Există câteva reguli pe care trebuie să le respectați, pentru a nu da greș și pentru ca grâul să crească frumos și sănătos. Iată mai jos când și cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este marcată de tradiții și obiceiuri, iar această sărbătoare este considerată un Halloween al românilor. Sfântul Andrei se sărbătorește pe 31 noiembrie, iar cei care poartă acest nume își aniversează onomastica. Una dintre cele mai des întâlnite tradiții este cea legată de pusul grâului la încolțit.
Astffel că, grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.
Există persoane însă, care știu că grâul se pune la încolțit la prima oră a zilei Sfântului Andrei. Drept urmare, ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului.
Cel mai indicat, însă, este să puneți grâul la încolțit, în seara de 30 noiembrie. Pentru ca totul să iasă bine, fiecare membru al casei trebuie să aleagă un vas pentru a pune grâu la încolțit.
Potrivit credinței populare româneșt: „grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază. Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, deci, un simbol divin”.