Când se pune varza la murat, de fapt. Trucuri ca să reziste toată iarna

Când se pune varza la murat pentru iarnă. Există o tradiție legată de varza murată. Aflați mai jos, care sunt pașii pe care trebuie să îi faceți, pentru ca varza să se păstreze mai mult timp, într-o formă bună.
Când se pune varza la murat, de fapt. Trucuri ca să reziste toată iarna

Când se pune varza la murat pentru iarnă și cum să faceți asta într-un mod corect. Varza murată nu lipsește de regulă din casele românilor, imediat ce vine toamna, iar vremea rece își face simțită prezența. Există însă o perioadă considerată perfectă, pentru a pune varza la murat. Aflați mai jos, care sunt pașii pe care trebuie să îi faceți, pentru ca varza să se păstreze mai mult timp, într-o formă bună.

Când se pune varza la murat pentru iarnă și de ce ingrediente aveți nevoie

Există o tradiție legată de varza murată. Se spune că perioada în care aceasta se bagă la butoi este între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Este important ca varza să fie murată până ce intrăm în Postul Crăciunului. De asemenea, se poate pune varza la murat de Sfântul Andrei, pentru ca aceasta să fie perfectă până intrăm în Postul Paștelui.

Cum trebuie să fie varza pentru murat

Este important ca varza să fie coaptă, îndesată și să aibă foi subțiri. Asta ajută atunci când vreți să faceți sarmale. Saramura se pregătește pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se pun 500 de grame sare grunjoasă, special folosită pentru murături.

Cum se prepară varza murată

Înainte se curăță bine butoiul, apoi se așează pe fundul lui câțiva butuci de lemn. Peste ei se pun:

  • crenguțe de cimbru
  • piper (legat în săculețe de tifon)
  • mărar uscat
  • morcovi și rădăcini de țelină în felii rotunde
  • rădăcini de hrean – pe care le puneți și pe ele în butoi
  • Unii mai adaugă sfeclă roșie – și-atunci varza va căpăta o culoare roz
  • Se mai pun boabe de porumb – care vor face varza galbenă-aurie.

Mod de preparare

Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobește înăuntrul ei și se pune puțină sare.

Verzele se așază în butoi numai cu cotorul în sus. Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit și se acoperă cu un șervet mare, curat. Se lasă timp de două zile.

În timpul acesta se pregătește saramura. Nimic altceva decât apă și sare. Sarea trebuie să se topească bine.Apoi, când cele două zile au trecut, se toarnă saramura peste verze. Se pune apoi capacul.

Cum se pritoceşte varza

În următoarele zile, varza trebuie pritocită. Se face asta, de trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi se ia spuma, apoi scoateți pietrele și grătarul. Ștergeți cu o cârpă uscată și pereții și marginea butoiului. Folosiți un furtun gros și lung și suflați cu putere în saramura din butoi.

După prima săptămână, pritocirea se face mai rar. Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului, varza din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediat după) ar trebui să fie deja acră, bună de sarmale.

Cum fermentează varza?

Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie. Este vorba despre Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume

Aceasta ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină. Acidul lactic protejează împotriva creşterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sănătate.

De ce trebuie să punem varza la murat?

Varza murată este unul dintre cele mai preferate aliente din acest sezon. Sigur că, la murat puteți bune și alte legume, cum ar fi gogoșarii, gogonele, conopidă, morcovi. Toate aceste alimente murate sunt extrem de benefice organismului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
9 326 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *