Când se seamănă varza de toamnă. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată

Distanța la care trebuie să pui răsadurile

Scris de: Daoud Andra

01 Oct. 2023

Când se seamănă varza de toamnă. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată

Varza este una dintre cele mai apreciate legume din grădină. Se folosește atât crudă, cât și murată și este nelipsită din grădinile românilor. Există soiuri diferite de varză, care pot fi plantate în perioade diferite ale anului, pentru a fi recoltate fie toamna, fie primăvara. Când se seamănă varza de toamnă și la ce distanță trebuie să plantezi răsadurile.

Diferența dintre varza de toamnă și cea de primăvară

Varza poate fi cultivată în două perioade diferite ale anului, în funcție de sortiment. Există un tip de varză care se coace timpuriu, respectiv varza de primăvară. Aceasta se plantează în seră sau în solar devreme și are o perioadă de vegetație de 50-60 de zile, astfel că poate fi recoltată la finalul primăverii și începutul verii.

Această varză este mai crudă decât cea de toamnă, iar frunzele sale au o textură diferită. Este ideală pentru gătit, pentru a fi călită sau a face din ea salată, însă nu poate fi pusă la murat. Varza de toamnă, pe de altă parte, se cultivă în special pentru a fi pusă la butoi și folosită ulterior la sarmale.

Citește și: Cu ce se stropește varza de purici. Amestecul care ține departe dăunătorii. Vei avea o recoltă bogată la toamnă

La ce distanta se planteaza varza de toamna in gradina. Asa vei avea o recolta bogata
Varză în grădină

Când se seamănă varza de toamnă

Varza de toamnă are nevoie de temperaturi cuprinse între 15 și 25 de grade Celsius pentru a răsări. Odată ce se formează legumele, acestea rezistă și la temperaturi mai mari, dar și mai mici. Grădinarii cu experiență spun că varza de toamnă se plantează în prima jumătate a lunii mai, dacă vorbim despre semințe.

Acestea au nevoie de aproximativ 50 de zile pentru a se transforma în răsaduri. Dacă plantăm direct răsaduri în grădină, ele vor fi puse în pământ la finalul lunii iunie, însă nu mai târziu de 10 iulie.

Între plante trebuie să fie o distanță de cel puțin 35 de cm, pentru ca varza să aibă loc să crească. La început, varza are nevoie de o temperatură constantă, de aceea ar fi bine să fie plantată în solar sau în seră. Ea trebuie să fie irigată folosind un sistem prin picurare.

Citește și: La ce distanță se plantează varza de toamnă în grădină. Așa vei avea o recoltă bogată

Când se recoltează varza de toamnă

Această legumă este gata pentru a fi recoltată începând cu luna octombrie. În funcție de cât de coaptă este, ea poate fi lăsată în grădină și până în luna noiembrie, când vremea se răcește și cade bruma. Aceasta ajută la maturarea căpățânilor de varză.

Recoltarea se face manual, prin tăierea cotorului. Frunzele de la suprafață, respectiv cele care au marginea îndoită spre exterior și sunt mai închise la culoare, se îndepărtează. Dacă vrei să pui varza la murat, alege doar acele verze care sunt ferme, sănătoase și care nu au lovituri sau porțiuni stricate.

Citește și: Ce să plantezi în octombrie în grădină. Legumele care cresc ușor toamna și dau roade bogate

Unele gospodine scobesc cu cuțitul cotorul verzelor, astfel încât saramura să intre bine în ele. Verzele se pun într-un butoi curat, împreună cu rădăcină de hrean și crenguțe de mărar uscat. Pentru a prepara saramura, se dizolvă o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă, se amestecă bine și se toarnă în butoi. Unele gospodine pritocesc varza în primele săptămâni după ce au pus-o la murat, suflând aer în butoi, pentru a amesteca saramura.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
2 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *