În această perioadă, gospodinele pregătesc conserve pentru iarnă și pun la murat varza pe care o vor folosi la sarmale de Crăciun. Pentru a se păstra bine și a avea un gust perfect, varza trebuie să fie pusă în butoi respectând anumite reguli. Când trebuie pusă varza la murat, astfel încât să nu se acrească prea tare până la iarnă.
Varza murată se numără printre pregătirile clasice de toamnă. După ce este recoltată din grădină, varza se pune în butoaie curate, cu saramură și ingrediente care să o ajute să se păstreze crocantă până primăvara viitoare. Pentru o varză murată ca la carte, iată de ce aspecte trebuie să ții cont!
Perioada ideală pentru a puna varza la murat este luna noiembrie. În popor, se spune că varza murată se poate pregăti oricând între Sfântul Dumitru (26 octombrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie). În această perioadă, temperaturile mai scad și sunt perfecte pentru a acri varza.
Citește și: Cât se ține la desărat varza murată. Trucul pentru a scăpa de excesul de sare în timp-record
Dacă afară sunt peste 20 de grade, varza va fi murată după aproximativ trei săptămâni. Astfel, până la Crăciun ar ajunge să fie prea acră, iar până în primăvară s-ar acri și mai mult.
Dacă pui varza la murat în luna noiembrie, mai ales în a doua jumătate, până de sărbători va avea un gust perfect, indiferent cum este vremea. Nici zeama de varză nu se va acri prea tare, ci va fi perfectă pentru a fi folosită la ciorbele acre.