Când vine iarna în România. Anunțul momentului de la meteorologi, se întâmplă mult mai devreme decât ne așteptam

Când să ne așteptăm la primii fulgi de nea

Scris de: Daoud Andra

18 Sep. 2023

Când vine iarna în România. Anunțul momentului de la meteorologi, se întâmplă mult mai devreme decât ne așteptam

Deși toamna abia și-a intrat în drepturi în țara noastră, meteorologii au făcut deja primele anunțuri cu privire la iarnă. Care sunt fenomenele meteo cu care ne vom confrunta începând cu luna decembrie și la ce să ne așteptăm din punct de vedere al vremii. Când vine iarna în România, potrivit specialiștilor. Cu ce surprize vine sezonul rece.

Cum va fi toamna în România

După o vară cu temperaturi caniculare, toamna și-a intrat recent în drepturi. Valorile termice sunt în continuare ridicate, ușor peste normalul acestei perioade, iar precipitațiile mai slabe decât ar fi normal. Cu toate că mai sunt câteva luni până la venirea iernii, mulți se gândesc deja la prima zăpadă și se întreabă când vine iarna, în adevăratul sens al cuvântului.

În prima lună de toammă, ne bucurăm de vreme frumoasă și temperaturi ridicate. Meteorologii anunță că urmează câteva zile cu ploi, după care temperaturile vor crește din nou și vremea va fi frumoasă pentru încă o perioadă. Specialiștii în meteorologie spun că vom avea parte de o toamnă blândă, fără fenomene meteo extreme.

Citește și: Vremea o ia razna în România. Șocul termic care cuprinde țara

Când vine iarna în România

În ceea ce privește iarna, meteorologii Accuweather anunță că în luna noiembrie vom avea de-a face cu primele precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În a doua jumătate a lui noiembrie este posibil ca în București să existe un episod de lapoviță și ninsoare, pe parcursul nopții. Va fi vorba însă doar despre un episod sporadic, pentru că ulterior temperaturile vor mai crește puțin.

Potrivit acelorași specialiști, următorii fulgi de nea vor fi văzuți pe 6 decembrie. Până atunci, temperaturile vor fi ușor peste cele normale pentru această perioadă, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor țării.

Citește și: Cum va fi vremea la mare în luna septembrie 2023. Ce temperatură va avea apa Mării Negre

Fenomenul care va marca iarna 2023-2024

Meteorologii descriu un fenomen care va marca sezonul rece care vine. Este vorba despre un model climatic intitulat El Nino, care se manifestă prin răcirea neobișnuită a apelor de suprafață. Specialiștii în meteorologie de la National Weather Service din SUA estimează că ne-am putea confrunta cu un fenomen meteo destul de aspru, sub forma unui vortex polar cu cantități mari de zăpadă.

Deși meteorologii sunt rezervați în a emite prognoze pe termen atât de lung, ei sunt de părere că este posibil ca iarna să vină mai repede decât de obicei anul acesta. Fenomenul El Nino, coroborat cu vortexurile polare pot face ca iarna care vine să fie mai friguroasă decât de obicei, până la începutul anului 2024.

Citește și: Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Potrivit previziunilor meteorologice, ultima decadă a lunii septembrie vine cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în nord-vest și deficitare în regiunile de sud și est ale țării. În celelalte zone, vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Începutul lunii octombrie vine cu precipitații apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Valorile termice vor fi însă ușor peste cele specifice începutului de octombrie, pe tot teritoriul României.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *