Când vine toamna în România. Cum va fi vremea în luna septembrie

La ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic

Scris de: Daoud Andra

24 Aug. 2023

Când vine toamna în România. Cum va fi vremea în luna septembrie

Mai sunt câteva zile până când începe toamna, cel puțin din punct de vedere calendaristic. În ceea ce privește temperaturile, se pare că prima lună de toamnă va fi blândă și vom avea de-a face mai degrabă cu o vreme specifică verii. Când vine toamna în România și cum va fi vremea în luna septembrie, potrivit meteorologilor. La ce temperaturi să ne așteptăm.

Cum va fi vremea în luna septembrie

Meteorologii au emis prognoza pentru luna septembrie și, dacă în calendare va fi deja toamnă, în termometre este încă vară. Se anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, cel puțin în prima jumătate a lunii. În cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-est, vremea caldă va persista și în primele săptămâni din septembrie. Iată la ce să ne așteptăm din punct de vedere meteo, în următoarea perioadă!

Citește și: Băutura care te hidratează cel mai bine pe timp de caniculă. Asta te va surprinde total, nu e vorba de apă

Săptămâna 28 august – 4 septembrie

Temperaturile înregistrate în această perioadă vor fi mai ridicate decât cele obișnuite, în jumătatea estică a țării și în sud-est. În restul teritoriului, vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cu excepția zonei de sud-est, unde va fi secetă. În nordul extrem și la munte, cantitățile de precipitații vor fi excedentare.

Săptămâna 4 – 11 septembrie

Și în această săptămână temperaturile medii înregistrate vor fi ușor mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. Cel mai cald va fi în regiunile din sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. În regiunile sudice și la munte, se pot înregistra cantități mai mari de precipitații.

Citește și: Care este pluralul la caniculă. Mulți români fac greșeala

Săptămâna 11 – 18 septembrie

Media temperaturilor va fi ușor peste normalul acestei perioade, în cea mai mare parte a țării și în special în regiunile extracarpatice. Cantitatea de precipitații va fi apropiată de cea normală pentru această perioadă.

Când vine toamna în România

Vara se va prelungi, așadar, și în prima parte a lunii septembrie, din punct de vedere termic. Avem de-a face cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această lună, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Citește și: Plante care fac răcoare în casă. Sunt o comoară pentru oricine, așa nu vei mai suferi de caniculă

Finalul lunii august vine cu temperaturi ridicate în majoritatea regiunilor. După codurile de caniculă emise de ANM și care au fost valabile până miercuri, 23 august, vremea rămâne caldă. Temperaturile ridicate se mențin până la începutul lunii septembrie și după, potrivit meteorologilor.

Citește și: Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala

Valorile termice vor ajunge la cele normale pentru prima lună de toamnă abia după jumătatea lunii septembrie, spun meteorologii. Apoi, temperaturile vor scădea treptat în toate regiunile. Vorbim atât despre valorile termice diurne, cât și despre cele nocturne. La valori termice mai scăzute și cantități mai mari de precipitații ne putem aștepta însă abia din luna octombrie. Atunci toamna și-ar putea intra serios în drepturi, potrivit specialiștilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Mădălina Crețan continuă să se întâlnească cu Nosfe în vise
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *