Când vor fi distribuite noile carduri de sănătate. Anunțul momentului de la Ministerul Sănătății

Peste un milion de carduri urmează să fie tipărite

Scris de: Daoud Andra

31 Oct. 2023

Când vor fi distribuite noile carduri de sănătate. Anunțul momentului de la Ministerul Sănătății

Autoritățile din țara noastră au anunțat recent că s-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate. Românii ale căror carduri au expirat și cei care nu au primit deloc aceste documente le-ar putea primi în următoarea tranșă. Imprimeria Națională va tipări, în următorii trei ani, aproximativ 1,2 milioane de carduri. Când vor fi distribuite noile carduri de sănătate către asigurați.

A reînceput tipărirea de carduri de sănătate

Ministerul Sănătății a anunțat recent că a semnat un acord cu Imprimeria Națională pentru tipărirea de noi carduri de sănătate. Acordul a fost semnat pe o perioadă de trei ani, timp în care se estimează că vor fi emise în jur de 1,2 milioane de carduri, potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății.

Cardurile vor fi livrate către beneficiari în mai multe tranșe, prin intermediul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Prima tranșă de 400.000 de carduri va ajunge la asigurați în curând.

Citește și: În cât timp se eliberează cardul european de sănătate. Cum îl poți obține și în ce țări este valabil

cand vor fi distribuite noile carduri de sanatate 1
Cardurile de sănătate emise în prima etapă

Când vor fi distribuite noile carduri de sănătate

Potrivit Ministerului Sănătății, 200.000 de carduri urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii noiembrie. Următorul lot de 200.000 de carduri, din prima tranșă, va fi distribuit până la data de 15 decembrie 2023. Costul pentru prima tranșă de 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane de lei, potrivit autorităților.

”Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.”, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat. Ce servicii sunt gratuite, de fapt

Au trecut aproape 10 ani de când românii care sunt asigurați au primit carduri de sănătate. Primele astfel de documente electronice au fost emise în anul 2014 și au ajuns la beneficiari prin poștă. Unii români au primit cardurile câțiva ani mai târziu, chiar dacă erau asigurați în sistem. Până acum, 14 milioane de persoane cu vârsta de peste 18 ani au carduri de sănătate emise.

Ce valabilitate are cardul de sănătate

Cardurile emise inițial aveau o valabilitate de 5 ani. Acestea conțin datele de identificare ale persoanei asigurate și prezentarea lor este obligatorie pentru a beneficia de anumite servicii medicale gratuite sau decontate de către stat. Cardurile emise în primă fază ar fi trebuit să expire, așadar, în 2019, însă durata lor de valabilitate a fost prelungită de la 5 la 7 ani de autorități.

Multe dintre aceste carduri ar fi expirat în 2021. Fiind pandemie, autoritățile au decis atunci să prelungească valabilitatea cardurilor cu încă 7 ani. În baza Hotărârii de Guvern 483/2020, chiar dacă aveți un card de sănătate a cărui valabilitate a expirat, el poate fi folosit în continuare. Indiferent de data de expirare înscrisă pe el, cardul mai este valabil încă 7 ani, începând din 2020.

Citește și: Cât costă vaccinul antigripal în 2023. Cine sunt românii care îl pot obține gratuit

Persoanele care sunt asigurate, dar încă nu au cardul de sănătate emis în format fizic beneficiază de toate serviciile medicale decontate și gratuite. Medicul de familie verifică în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în baza CNP-ului pacientului, pentru a vedea dacă este asigurat sau nu.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *