Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect. Mulți români fac confuzia

Află care este fora corectă în funcție de context.
Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect. Mulți români fac confuzia

Căpșune sau căpșuni? Această întrebare aparent simplă poate provoca discuții aprinse în rândul vorbitorilor de limba română. Pronunțarea corectă a acestui cuvânt este importantă pentru a ne exprima în mod clar și a evita confuziile în comunicare. Răspunsul simplu la această întrebare este că ambele variante sunt corecte, dar depinde de contextul în care sunt folosite.

Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect

Pluralul substantivului căpșună dă multe bătăi de cap, mai ales că există două forme și ambele sunt corecte. Pluralul „căpșuni” este cea utilizată formă de pronunțare în vorbirea curentă.

Însă aceasta era acceptată în trecut doar atunci când făcea referire la plantă. Dacă ne refeream la fructe, pluralul aceeptat era „căpșune”.

Între timp, regulile s-au schimbat. DOOM 2 arată că ambele forme de plural ale cuvâtului „căpșună”, respectiv „căpșuni” și „căpșune”, sunt corecte, astfel că nu trebuie să îți mai faci probleme că nu ai folosit varianta corectă.

Important de precizat este faptul că formele de plural menționate anterior sunt valabile atunci când vorbim de fructe. În cazul plantei sau a răsadurilor acesteia, singura variantă corectă de plural rămâne „căpșuni”.

Citește și: Secretul recoltei bogate de căpșuni. Ce ingredient trebuie să adaugi în apa cu care le uzi, trucul e genial

„Vecinii” ideali pentru căpșuni

Aceste plante dulci și aromate necesită, de regulă, o atenție deosebită în ceea ce privește îngrijirea, în special în privința culturilor de lângă ele. Există multe plante, ierburi aromatice sau chiar flori pe care să le plantezi lângă căpșuni, pentru a le îmbunătăți condițiile de creștere și pentru a ține dăunătorii la distanță. Plantele însoțitoare pot menține, de asemenea, solul umed și rece în zilele călduroase de vară.

Iată care sunt cei mai buni „vecini” ai căpșunilor.

Citește și: Ce nu se plantează lângă căpșuni. Riști să strici recolta

Legume

Sparanghelul, fasolea, prazul, mazărea, spanacul, salata verde, usturoiul, ceapa și hreanul pot fi vecinii perfecți pentru căpșuni. Ceapa, usturoiul sau prazul le protejează de mucegaiul cenușiu și de alte afecțiuni fungice. Totodată, ceapa și usturoiul au și un efect pozitiv asupra gustului căpșunelor.

Leguminoasele crescute lângă căpșuni vor îmbunătăți solul, fixând azotul și hrănind astfel plantele de căpșuni.

Ierburi aromatice

Printre ierburile aromatice care au un efect benefic asupra căpșunilor se numără cimbrul, pătrunjelul, chimenul și coriandrul. De asemenea, salvia și menta pot fi plante companion excelente pentru căpșuni. Pe lângă faptul că vor avea un impact pozitiv asupra gustului căpșunelor, aceste ierburi aromatice acționează ca un repelent natural și vor ține la distanță dăunătorii.

Totodată, și mușețelul este considerat un companion excelent pentru căpșuni, întrucât florile sale pot atrage insecte polenizatoare.

Totuși, un sfat important de care ar trebui să ți cont este să plantezi ierburile aromatice la marginea tufelor de căpșuni sau în ghivece, pe care să le aeșezi între tufișuri.

Flori

Cele mai indicate flori pentru a fi plantate lângă căpșuni sunt gălbenelele. Acestea au capacitatea de a ține la distanță dăunătorii și chiar buruienile invazive. În plus, au și un aspect extrem de plăcut, fiind flori cu un colorit vesel și formă frumoasă.

Alți vecini foarte buni pentru căpșuni sunt plantele perene cum ar fi lavanda. Aceasta plantă are un efect pozitiv și asupra gustului fructelor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
7 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *