Care este cea mai potrivită carne pentru sarmale. Secretul pentru a obține un gust perfect - Ego.ro

Care este cea mai potrivită carne pentru sarmale. Secretul pentru a obține un gust perfect

Află cum alegi carnea pentru sarmale

Scris de: Oana Matei

16 Aug. 2023

Care este cea mai potrivită carne pentru sarmale. Secretul pentru a obține un gust perfect

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite preparate tradiționale românești. Aceste rulouri de varză sau foi de viță de vie, umplute cu un amestec savuros de carne și orez, au devenit nelipsite de pe mesele noastre în perioada sărbătorilor de iarnă sau a evenimentelor speciale. Însă, cea mai mare întrebare care se pune atunci când vine vorba despre sarmale este: care este cea mai potrivită carne pentru a le umple? În tradiția românească, carnea de porc și amestecul de carne de vită și porc sunt opțiuni frecvente. Alegerea dintre aceste două depinde de preferințele personale și tradiția zonală.

Cum alegem carnea pentru sarmale

În mod tradițional, dar și ca preferință națională, carnea de porc sau amestecul de carne de porc și vită sunt cele mai utilizate pentru prepararea sarmalelor. Dar nu toate segmentele de carne de porc sunt potrivite pentru sarmale. Carnea trebuie să aibă și grăsime, care dă frăgezime sarmalelor. Din acest motiv, procentul de grăsime ar trebui să fie minimum 30% din totalul cantității de tocătură. Astfel, puteți toca un amestec de piept de porc cu pulpă de porc sau vită, în proporție de 30:70. Un truc foarte des utilizat, pentru un gust deosebit, este adăugarea unor bucăți de afumătură în oală, printre sarmale.

Un alt aspect important este proveniența cărnii tocate pentru sarmale. Ideal este să preparați tocătura de carne acasă, după preferință. De asemenea, căutați carmangerii locale, unde carnea este tocată, la cerere, în proporția de grăsime dorită și din carnea aleasă de dumneavoastră. Astfel, puteți folosi carne de porc, precum pulpă cu grăsime, rasol, spată sau piept de porc ori în amestec cu pulpă, rasol sau antricot de vită.

Vezi și Cum se păstrează frunzele de vița de vie pentru iarnă. Secretul gospodinelor iscusite pentru a te bucura de sarmale perfecte

Rețete de sarmale autentice românești

Sarmalele nu se prepară doar din carne de porc și vită, așa cum nu se învelesc doar în frunze de varză murată sau foi de viță. Rețetele vechi românești de sarmale sunt din ingrediente diverse, cu carne, dar și de post, în funcție de regiunile de unde provin.

Alegerea celei mai potrivite cărni pentru sarmalele românești nu este doar o decizie culinară, ci și o alegere care respectă tradiția și aduce autenticitatea gustului de acasă.

Fiecare bucată de carne aduce cu sine povești și arome moștenite de-a lungul generațiilor. Indiferent de opțiunea aleasă, sarmalele rămân un simbol al gastronomiei românești, o artă a umpluturii și un prilej de a celebra gusturile autentice și iubirea pentru tradiție.

Iată ce scria Radu Anton Roman despre sarmale în lucrarea sa, “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia):“Sarma – ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimițând la o balcanică frunză de viță umplută cu orez și stafide) se încarcă în Carpați de magnifice și grele semnificații daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului creștin ortodox român, ceea ce face îndepărtată și străină formula sa originară.”

Vezi și Nu pune deloc ouă în sarmale. Secretul care le face incredibil de moi și gustoase

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 25 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *