Care este diferența dintre pomelnic și acatist. Mulți români fac confuzie

Cum se redactează fiecare în parte

Scris de: Daoud Andra

09 Oct. 2023

Care este diferența dintre pomelnic și acatist. Mulți români fac confuzie

Atunci când vine vorba despre rânduielile bisericești, există unele noțiuni care pot crea confuzie. Este și cazul pomelnicelor, sărindarelor și acatistelor, pe care mulți credincioși nu știu cum să le diferențieze și mai ales cum să le redacteze corect. Care este diferența dintre pomelnic și acatist, de fapt, și pentru ce se folosește fiecare în parte.

Ce este un pomelnic

Denumirea de ”pomelnic” vine de la verbul ”a pomeni” și se folosește adesea la biserică. Este vorba despre o listă cu nume de persoane, vii sau care nu mai sunt printre noi, pe care credincioșii o dau la biserică, astfel încât preotul să le pomenească în cadrul slujbelor bisericești. Persoana care întocmește pomelnicul trebuie să scrie pe o foaie, sub formă de listă, numele celor pe care preotul dorește să îi pomenească.

În partea stângă se scrie lista cu cei vii, iar în partea dreaptă se scriu numele celor răposați. În unele biserici se obișnuiește să fie făcute liste separate pentru vii și morți. Pe lista cu persoanele răposate se face, de obicei, o cruce. Se trece doar numele de botez, așa cum este el, fără prescurtări sau diminutive. De asemenea, nu este nevoie să fie menționat și numele de familie.

Citește și: Când și cum se citește acatistul Sfintei Parascheva pentru a fi ferit de rele. Este considerat făcător de minuni

Ce este un acatist

Cuvântul ”acatist” provine din limba greacă (”akatistos”) și se referă la ceva ce se citește stând în picioare sau în genunghi. Acesta are două sensuri: la început, acatistul descria un imn de laudă închinat unor fețe bisericești importante. Acesta era o rugăciune mai amplă și putea fi citit atât la biserică, cât și acasă.

În sensul actual, acatistul se referă la o hârtie scrisă de mână și dată preotului, pentru a fi citită în cadru liturgic. Spre deosebire de pomelnic, acatistul conține doar numele celor vii, pentru care ne rugăm, dar și o serie de gânduri și dorințe specifice. Atunci când dau un acatist, credincioșii plătesc la biserică o anumită sumă de bani. Pot opta pentru o perioadă de 40 de zile, 3 luni, 6 luni sau un an.

Trebuie menționat că acatistul se poate da doar în sens pozitiv. Nu se dau acatiste de blestem sau în care îi cerem lui Dumnezeu să pedepsească pe cineva.

Citește și: Calendar ortodox octombrie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună

Care este diferența dintre pomelnic și acatist

Cea mai importantă diferență dintre acatist și pomelnic este că primul dintre ele îi menționează doar pe cei vii, în timp ce al doilea îi menționează întru pomenire și pe cei răposați. De asemenea, atunci când redactăm un acatist, putem scrie dorințe specifice, legate de sănătate, noroc la examene etc. Pe pomelnic se trece doar numele de botez, cu litere mari, fără alte mențiuni.

Pe lângă acatist și pomelnic, mai există și sărindarul. Acesta îi pomenește pe cei răposați și provine tot din limba greacă. Se dă preotului o listă cu persoanele care nu mai sunt printre noi, iar acestea sunt pomenite în biserică timp de 40 de Liturghii consecutive.

Citește și: Este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare? Răspunsul clar al preotului

La mănăstiri, unde Sfânta Liturghie se săvârșește zilnic, pot fi aduse sărindare în orice perioadă a anului. La bisericile obișnuite, se aduc sărindare mai ales la începutul posturilor mari de peste an. Se obișnuiește să se dea sărindare la începutul Postului Paștelui, pentru că în toate sâmbetele din post se face pomenirea celor adormiți, până în ajunul Floriilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *