Este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare? Răspunsul clar al preotului

Preot: „Toate acestea le facem atunci când trebuie”

Scris de: Daoud Andra

10 Apr. 2023

Este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare? Răspunsul clar al preotului

Zilele de sărbătoare au în comun interdicția de a desfășura treburi casnice sau în gospodărie. Fie că vorbim despre zile marcate în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie, neagră sau alte zile cum ar fi cele din Săptămâna Patimilor, un lucru este cert: credincioșii trebuie să întrerupă treburile în casă și în curte. Ce spune însă un preot cu privire la dilema: este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare?

Preotul spune dacă este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare

Una dintre tradițiile care se leagă de zilele de sărbătoare și care s-a transmis din generație în generație este că nu e bine să speli. În timp ce mulți credincioși respectă cu sfințenie acest obicei, sunt și voci care spun că interdicția este depășită și că se referă la perioada în care spălatul hainelor se făcea manual. În prezent, majoritatea oamenilor folosesc mașina de spălat, iar unii dintre ei au impresia că dacă nu fac ei activitatea în sine, ci mașina, interdicția de a spăla nu mai este valabilă.

Citește și: Trucul pentru haine frumos mirositoare. Ce trebuie să adaugi neapărat în mașina de spălat, efectele sunt uimitoare

Preoții sunt însă de altă părere și nu este vorba numai despre spălatul rufelor, ci și despre alte activități casnice pentru care se folosesc aparate sau roboți. De ce nu putem folosi mașina de spălat în zilele de sărbătoare? Explicația unui preot de la Biserica „Sfântul Nicolae” din București este cât se poate de clară.

„Ne oprim de la lucrul prin care ne procurăm cele materiale și ne preocupăm de cele spirituale. Din acest motiv nu punem nici mașina de spălat, nici cuptorul de la aragaz, nici mașina de tocat, nici alte lucruri prin care, de fapt, noi nu facem ceva anume, face mașina, face robotul, dar face pentru nevoile noastre. Toate acestea le facem atunci când trebuie, adică în afara sărbătorilor, chiar dacă eu de exemplu merg la biserică, pun mașina la spălat și atunci când mă întorc găsesc și hainele spălate. (…)

E ca și cum v-ați duce la cineva în vizită, v-ar primi, dar în același timp pornește mașina de spălat, altcineva pune aspiratorul, face lucruri care ar trebui făcute până ați ajuns dumneavoastră să vă vizitați prietenul.”, explică preotul Vasile Gavrilă, de la Biserica „Sfântul Nicolae”, potrivit Trinitas TV.

Citește și: Cum se curăță corect mașina de spălat. Ingredientul care se pune în compartimentul pentru detergent, trucul uimitor

În ce zile putem spăla în Săptămâna Mare

Mai sunt câteva zile până la Paște, iar credincioșii pun la punct ultimele treburi înainte de Învierea Domnului. În Săptămâna Mare, fiecare zi este dedicată pentru anumite activități. Luni, marți și miercuri, oamenii mai pot spăla rufe, pot face curățenie în casă și se pot ocupa de micile reparații din gospodărie, precum și de treburile din curte.

Citește și: Ce să adaugi în mașina de spălat pentru ca hainele colorate să nu-și strice culoarea. Trucul magic

Tradiția spune că până în Joia Mare, oamenii ar trebui să termine cu treburile din gospodărie. În această zi se vor vopsi ouăle, urmând ca în zilele următoare să fie făcute și celelalte pregătiri. În Vinerea Mare nu se fac deloc treburi casnice, fiind ziua în care a fost răstignit Mântuitorul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe
9.4 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *