Fructele de sezon pot fi transformate în dulceață, gem, marmeladă sau sirop, pentru a fi conservate. Chiar dacă modul de preparare este asemănător, iar mulți oameni le confundă, gemul și dulceața nu sunt unul și același lucru. Diferă consistența, dar și proporția ingredientelor din rețetă. Care este diferența între dulceață și gem și cum se prepară fiecare în parte.
Dulceața reprezintă o metodă simplă și la îndemână de a conserva fructele pentru iarnă. Se prepară din fructe proaspete, de sezon, cu zahăr și zeamă de lămâie și se păstrează în borcane sterilizate chiar și un an. Rezultatul final trebuie să fie un sirop dulce, bine legat, și bucăți de fructe sau fructe întregi. De obicei, la dulceață se pun între 700 g și 1 kg de zahăr pentru fiecare kilogram de fructe.
Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți
În funcție de cât de dulci sunt fructele în stare naturală și cât de dulce dorim să fie dulceața, vom pune mai mult sau mai puțin zahăr. De asemenea, dulceața nu se fierbe mult timp, pentru ca fructele să nu se sfărâme și să rămână întregi. Dulceața se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață.
Poate fi fiartă în două etape, câte 10 minute, în zile consecutive. La fel de bine poate să fie fiartă într-o singură repriză, în jur de 20-30 de minute, într-o singură zi. La dulceață, pe lângă zahăr, se pune zeamă de lămâie, pentru a păstra siropul lichid și pentru ca zahărul să nu se cristalizeze.
Gemul este un alt mod de a conserva fructele de sezon. Este tartinabil, are o consistență ca o pastă și se prepară tot din fructe și zahăr. Gemul este mai omogen de obicei și nu conține fructe întregi, ci doar bucățele de fructe. De asemenea, are o consistență mai gelatinoasă, obținută în urma procesului de fierbere și/sau prin adăugarea de ingrediente care ajută la gelifiere.
Adesea, fructele pentru gem sunt pasate sau date pe răzătoare, pentru ca rezultatul final să aibă consistența dorită. Gemul se fierbe mai mult timp, astfel încât să se îngroașe. De asemenea, gemul nu este un produs foarte dulce și se poate obține doar din fructe și suc de mere, fără să fie adăugat zahăr în compoziție.
Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte
Cele două preparate se diferențiază atât prin metoda de gătire, cât și prin gust și consistență. Unele fructe se pretează mai bine pentru a fi transformate în dulceață, altele în gem. Pe lângă gem și dulceață, mai sunt și magiunul și marmelada, alte două metode populare de a conserva fructele. Iată care sunt principalele diferențe între gem și dulceață!
Dulceața are mai mult zahăr, prin urmare este mai dulce. Gemul conține o cantitate mai mică de zahăr sau poate să nu aibă deloc acest ingredient în compoziție. Se poate folosi pectină naturală (suc de mere) sau gelatină, pentru a obține consistența dorită.
Citește și: Gem de gutui – rețeta bunicii. Ce îl face cu adevărat delicios. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Dulceața are fructe întregi sau bucăți mari de fructe și sirop dulce. Gemul este o pastă omogenă, cu o textură gelatinoasă.
Dulceața se fierbe doar cât să se amestece aromele și siropul de zahăr să intre în fructe. Gemul, pe de altă parte, se fierbe mai mult timp, până când fructele se descompun și se amestecă cu siropul de zahăr.