Care este forma de plural pentru “polei”. Confuzia pe care o fac mulți români, aceasta este de fapt forma corectă

Este sau nu defectiv de plural acest termen?
Care este forma de plural pentru “polei”. Confuzia pe care o fac mulți români, aceasta este de fapt forma corectă

Există anumite dezbateri cu privire la unul dintre termenii folosiți des în această perioadă a anului: polei. Controversele sunt legate cu precădere de forma de plural a acestui substantiv. Atât timp cât părerile sunt împărțite, există o sigură cale de a afla adevărul și anume să consultăm cele mai importante lucrări lingvistice, în speță Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM). Iată care este forma corectă de plural pentru ”polei”.

Care este forma de plural pentru “polei”

Cunoaștem cu toții faptul că poleiul este un fenomen meteo specific sezonului rece. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, termenul poate avea mai multe sensuri. Poleiul poate fi un strat subțire de gheață depus pe anumite suprafețe, sau un luciu.

Citește și: Care este pluralul cuvântului mămăligă. Mulți români nu știu forma corectă

În funcție de zona în care locuiesc oamenii, un termen poate fi regăsit cu același sens într-o altă formă. În cazul cuvântului polei, este vorba despre regionalismele ”promoroacă” sau ”chiciură”.

În ceea ce privește formarea acestui fenomen, pentru ca poleiul să apară trebuie întrunite anumite condiții meteorologice. Poleiul poate fi extrem de periculos pentru conducătorii auto, mai ales dacă mașinile nu sunt echipate corespunzător pentru a circula în codiții de iarnă.

Din DEX aflăm că ”polei” este un substantiv neutru cu următoarele definiții:

  • „POLÉI1 s. n. strat subțire de gheață, continuu și neted, care acoperă uneori porțiuni din suprafața solului, arborii sau obiectele care se află în aer liber și care este format prin înghețarea apei provenite din ploaie sau din topirea zăpezii.
  • Fig. Strălucire, lustru, luciu. ♦ (Reg.) Promoroacă, chiciură. – Din polei2 (derivat regresiv)”, arată ediția revăzută și adăugită a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

Ce spune DOOM despre pluralul termenului ”polei”

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne explică mai multe despre declinarea acestui substantiv și nu numai. Aceeași lucrare publicată sub egida Academiei Române ne dezvăluie și forma corectă de plural a termenului ”polei”.

Citește și: Care este pluralul cuvântului sanie. Aceasta este de fapt forma corectă

Deși mulți ar fi tentați să creadă faptul că substantivul polei este defectiv de plural ( nu are formă de plural), realitatea este cu totul alta. Iată ce spune DOOM:

  • „polei2 s. n., art. poleiul; pl. poleiuri
  • polei1 (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. poleiesc, 3 sg. poleiește, imperf. 1 poleiam; conj. prez. 1 sg. să poleiesc, 3 să poleiască”, arată ediția revăzută și adăugită a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

Având în vedere cele menționate anterior, putem trage următoarea concluzie: ”polei” nu este defectiv de plural; substantivul ”polei” la plural este ”poleiuri”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
8.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *