Care este pluralul cuvântului beteală. Puțini români știu asta

Răspunsul surprinzător.
Care este pluralul cuvântului beteală. Puțini români știu asta

Crăciunul nu ar avea același farmec fără decorațiunile pe care le alegem cu multă grijă atunci când ne împodobim casa de sărbători. Iar un element central al acestor decorațiuni este beteala, pe care toată lumea o folosește în bradul de Crăciun. Dar care este pluralul cuvântului beteală? Cu siguranță vei rămâne surprins când vei afla.

Care este pluralul cuvântului beteală

Beteala este un mănunchi de fire lungi din diferite culori, de obicei argintiu sau auriu, care se pune în pomul de Crăciun pentru a îi oferi strălucire și pentru a părea mai bogat. Această decorațiune poate fi găsită în diferite culori și forme.

Unele sunt verzi, la fel ca bradul, tocmai pentru a-i oferi pomului de Crăciun un plus de bogăție și densitate. Altele, însă, sunt colorate și îmbracă bradul de jur împrejur, oferidu-i strălucire și eleganță.

Citește și: Ce să pui în bradul de Crăciun pentru noroc. 3 lucruri care atrag dragostea și banii în viața ta

Termenul beteală este folosit preponderent în prejama sărbătorilor de iarnă. Dar pentru unii poate reprezenta o adevărată provocare, atunci când vorbim de forma sa de plural.

Și asta deoarece, substantivul feminin beteală este defectiv de plural. Cu alte cuvinte, nu are plural. Acesta face parte dintr-o lungă serie de cuvinte defective de plural. Substantivele defective de plural sunt un caz aparte în limba română, pentru că ele nu respectă regulile obișnuite ale limbii. Pur și simplu nu au formă de plural și sunt folosite doar la singular, indiferent de context sau frază. 

Citește și: 3 obiecte interzise în bradul de Crăciun. Atrag ghinionul, cu ce nu trebuie să decorezi pomul de sărbători

Exemple de substantive defective de plural

Multe dintre cuvinte defective de plural le întâlnim în vorbirea curentă. Ele se referă de obicei la subiecte abstracte, concepte sau idei care nu pot fi numerotate, însușiri, stări, materii, religii etc. Printre substantivele defective de plural întâlnim dragoste, frumusețe, pace, timp, tristețe, oboseală.

Numele proprii, de asemenea, nu au plural: Andrei, Ioana, George, Florin etc.

Religiile sunt și ele defective de plural: creștinism, budism, islam, iudaism. Calitățile sau însușirile nu au, de regulă, formă de plural: curaj, bunătate, omenie, frică, cinste, entuziasm etc. Nici stările nu au formă de plural: sete, foame, frig, oboseală, tristețe etc.

Materiile sunt și ele defective de plural: sânge, fier, zahăr, sare, mazăre, trifoi, unt, argint etc. Și nici chiar sporturile nu au formă de plural: fotbal, volei, baschet, tenis, înot etc.

Asemenea celor enumerate mai sus, întâlnim multe substantive fără formă de plural. Iar motivele pentru care acestea nu primesc un plural pot varia. Unele dintre ele sunt legate de natura lor intrinsecă (sunt unice sau abstracte), iar altele pot fi nume proprii, cu formă fixă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *