Care este pluralul cuvântului furtun. Mulți fac greșeala

Află pluralul cuvântului ”furtun”
Care este pluralul cuvântului furtun. Mulți fac greșeala

Furtunuri sau furtune? Tu știi care este forma corectă de plural a cuvântului furtun? Deși este vorba despre un termen banal, ce face parte din vocabularul fiecăruia dintre noi, multe persoane greșesc, fără să își dea seama că fac o eroare. Vezi care este, de fapt, forma corectă de plural.

Furtunuri sau furtune, care este forma corectă de plural?

În rândurile de mai jos vom vorbi despre un cuvânt banal, folosit de milioane de români, mai exact despre termenul furtun a cărui formă de plural, însă, pune probleme multor români.

Tu știi cum se spune furtun la plural? Milioane de persoane utilizează forma greșită de plural a acestui termen popular. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, definiția cuvântului furtun este următoarea: ”Tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor.”

Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), pluralul cuvântului furtun este furtunuri, aceasta fiind singura formă corectă.

Cum se spune corect înghețată la plural

Nu doar pluralul cuvântului furtun le dă bătăi de cap românilor, ci și pluralul termenului înghețată. Cu toate că multe persoane utilizează înghețăți, aceasta este forma greșită de plural. Cea corectă, pe care cu toții ar trebui să o folosim, este înghețate.

Definiția acestui termen este ”cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare”, potrivit DEX. De asemenea, cuvântul ecler este folosit adesea greșit la plural. ConformDOOM2, varianta de plural a acestui termen popular este ecleruri, deși majoritatea românilor folosesc eclere.

Te-ar mai putea interesa și Singurul cuvânt din limba română care conține grupul de litere ABC. Tu îl știai?!

Alți termeni ce le dau românilor bătăi de cap

  • baltă: balte (forma corectă este bălți)
  • furtună: furtune (forma corectă este furtuni)
  • chiciură: chiciure (forma corectă este chiciuri)
  • ceață: cețe (forma corectă este cețuri)
  • călimară: călimare (forma corectă este călimări)
  • baltag: baltaguri (forma corectă este baltage)
  • monedă: monezi (forma corectă este monede)

Te-ar mai putea interesa și Singurele cuvinte din limba română care încep cu “pt”. Foarte puțini știu de existența lor, ce înseamnă de fapt!

Urmăriți EGO.ro și pe
Radu Ștefan Bănică VREA la Eurovision?!
8.6 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *