În limba română există multe cuvinte care pot pune probleme atunci când vine vorba despre declinare. Dacă trebuie să le folosim la plural într-un anumit context sau să le schimbăm cazul, se poate întâmpla să avem dileme cu privire la forma corectă. Care este pluralul cuvântului plural? Acesta poate fi folosit atât ca substantiv, cât și ca adjectiv.
Deși are o gramatică aparent simplă, limba română le poate da bătăi de cap multora, atunci când vine vorba despre forma corectă a unor cuvinte. Cel mai adesea întâmpinăm probleme când trebuie să conjugăm anumite verbe care nu se încadrează într-o anumită regulă sau să punem la forma de plural anumite cuvinte. Din fericire, ne vin în ajutor DEX și DOOM, cele două dicționare de referință pentru vocabularul limbii române.
Citește și: Care este pluralul cuvântului colonel. Există numeroase confuzii, dar aceasta este de fapt varianta corectă
Un exemplu de cuvânt care poate genera dileme este chiar cuvântul plural. Potrivit DEX, definiția acestuia este: „care indică pluralul, de plural, al pluralului”, atunci când este adjectiv și „categorie gramaticală care arată că este vorba de două sau de mai multe ființe sau lucruri de același fel”, atunci când este substantiv.
În ceea ce privește forma de plural, există două variante corecte. Se folosește „plurale”, atunci când este substantiv neutru și „pluraluri” atunci când este adjectiv și stă pe lângă un substantiv de genul masculin.
Citește și: Care este pluralul cuvântului mazăre, de fapt. Puțini români știu
Dacă unele cuvinte creează confuzie atunci când vine vorba despre forma corectă de plural, altele nu au deloc astfel de formă. Aceste cuvinte sunt denumite defective de plural și le regăsim în toate domeniile, în special în bucătărie. Câteva exemple în acest sens sunt: mazăre, miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză etc.
Unele dintre acestea pot fi puse la plural, însă își schimbă complet sensul. De exemplu, dacă spunem brânzeturi, ne referim la sortimente de brânză. Dacă spunem drojdii, ne referim la acele substanțe care fac să fermenteze berea, vinul și așa mai departe.
Citește și: Care este pluralul cuvântului chibrit. Mulți români fac greșeala
Așa cum sunt cuvinte care nu au formă de plural, există și cuvinte defective de singular. Acestea se folosesc doar în forma de plural și de obicei sunt însoțite de „o pereche de”, pentru că denumesc noțiuni care sunt în pereche. Exemple de astfel de cuvinte sunt: pantaloni, ochelari, blugi.