În ciuda faptului că prepararea cărnii la grătar a fost considerat unul dintre cele mai sănătoase moduri, specialiștii ne recomandă să fim foarte atenți atunci când o gătim în acest mod. Asta deoarece, în anumite situații, pot fi eliberați unii compuși cancerigeni.
Potrivit nutriționiștilor, cel mai important lucru este să nu ardem carnea, pentru că ar putea fi la fel de periculoasă ca și fumatul. Cauza comună este gudronul.
Gudronul din țigări este un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui și a frunzelor. Este un lichid vâscos, care precipită şi vedem funinginea. Orice materie arsă produce gudron, indiferent că vorbim despre ţigara tradiţională sau de variantele noi de pe piaţă. Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron. Însă gudronul produs de un grătar va merge direct la ficat, unde nu poate fi procesat. Astfel, va ajunge în sânge.
În artere produce stres oxidativ, deci ateroscleroza poate apărea devreme. Ateroscleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.
Dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: “Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, citează stirileprotv.ro.
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri, oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămâne în sobă atunci când arde lemn”, spune dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Specialiștii mai arată că acea funingine care se depune în plămâni rămâne acolo, iar asta poate cauza mai multe probleme ale acestui organ.
Motivul de îngrijorare sunt doi compuși diferiți care se pot forma în timpul gătirii cărnii la grătar, ambii cancerigeni cunoscuți.
Aminele heterociclice (HCA) se formează în alimentele bogate în proteine atunci când sunt gătite la o căldură foarte mare, cum ar fi grătarul din curte, spune Colleen Doyle, directorul de nutriție și activitate fizică pentru Societatea Americană de Cancer (ACS).
Hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) se formează atunci când grăsimea picură și arde pe grătar, creând fum. „Pe măsură ce fumul circulă în jurul cărnii, acei compuși se pot depune pe orice fel de grătar și îl consumi”, spune ea, potrivit huffpost.com.
Majoritatea cercetărilor privind impactul acestor compuși au fost efectuate la animale. Totuși, nu ar trebui să ignorăm implicațiile pentru oameni, spun experții.
Un studiu a constatat că un consum regulat de carne bine făcută (indiferent de modul în care a fost gătită) a fost asociat cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, a raportat Health.com. Iată cum, carnea și micii pe grătar pot fi periculoase.
O dietă bogată în amine heterociclice a fost asociată cu un risc crescut de cancer de sân, colon, ficat, piele, plămâni, prostată și alte tipuri de cancer, potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI). Dietele bogate în hidrocarburi aromatice policiclice au fost legate de leucemie, precum și de cancerul gastrointestinal și pulmonar. Și o serie de studii în curs de desfășurare privind prevenirea cancerului și dieta încearcă să arunce o lumină mai mare asupra efectelor acestor compuși asupra cancerelor umane, deoarece în prezent nu există linii directoare cu privire la cât de mult este recomandabil consumul de HCA și HAP, potrivit NCI.