Cât costă asigurarea locuinței în 2024. Cu cât ești despăgubit în caz de cutremur sau inundație

Ce amendă riști dacă nu ai asigurare

Scris de: Daoud Andra

25 Jan. 2024

Cât costă asigurarea locuinței în 2024. Cu cât ești despăgubit în caz de cutremur sau inundație

Toți românii care dețin o locuință ar trebui să aibă încheiată o poliță de asigurare obligatorie, astfel încât să poată fi despăgubiți în cazul unor calamități. Legea impune existența unei asigurări obligatorii, iar românii care nu o au pot fi amendați. Cât costă asigurarea locuinței în 2024 și în ce situații primești despăgubire rapid.

Ce este asigurarea obligatorie PAD

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (prescurtată PAD) este cea în baza căreia proprietarii de casă sau apartament pot primi despăgubiri, în cazul unor calamități. Deși este obligatorie, statistica arată că 8 din 10 locuințe nu au o astfel de asigurare. Obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare a fost stabilită prin legea nr. 260/2008.

Astfel, potrivit reglementării, fiecare proprietar de locuință este obligat să încheie o poliță de asigurare. În baza acesteia, românii pot beneficia de despăgubiri, în cazul unor inundații, cutremure sau alunecări de teren. Românii afectați primesc despăgubiri în termen de 5 zile de la primirea dosarului de daună de la asiguratorul care a încheiat polița.

Citește și: Ce amendă primești dacă nu ai asigurare auto obligatorie. Legea spune clar

Cât costă asigurarea locuinței în 2024
Asigurarea locuinței este obligatorie în 2024

Cât costă asigurarea locuinței în 2024

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Este obligatorie și asigurarea locuințelor cumpărate prin credit imobiliar. În cazul în care românii omit să încheie o poliță de asigurare obligatorie, pot primi amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Pentru o locuință de tip A, adică o construcție cu structură de rezistență din beton armat, lemn sau metal, cu pereți exteriori din piatră, cărămidă, lemn sau alte materiale rezultate în urma unui proces chimic, asigurarea obligatorie costă 130 de lei pe an. De asemenea, suma asigurată este de 100.000 de lei.

Citește și: Cum să alegi o firmă pentru asigurarea auto. Detaliile pe care e important să le știi

O locuință de tip B beneficiază de o sumă asigurată de 50.000 de lei, iar costul pentru polița de asigurare este de 50 de lei pe an. Acest tip de locuință are pereții exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale care nu au fost supuse unui tratament chimic sau termic.

Ce acoperă asigurarea facultativă

Pentru asigurarea obligatorie a locuinței, românii scot din buzunar, așadar, între 50 și 130 de lei pe an, în funcție de tipul locuinței. Suma cu care sunt despăgubiți în caz de dezastre naturale este fie de 50.000 de lei, fie de 100.000 de lei. Pentru a beneficia de protecție în cazul unei game mai largi de probleme, poți opta pentru o asigurare facultativă a locuinței și a bunurilor. Aceasta se încheie pe lângă cea obligatorie și nu o poate înlocui.

Citește și: De ce este importantă asigurarea de vacanță. În ce condiții primești despăgubiri. „Mulți nu cunosc clauzele” VIDEO EXCLUSIV

În România, mai puțin de 20% dintre locuințe beneficiază și de asigurare facultativă. Aceasta acoperă și alte tipuri de pagube, cum ar fi cele provocate de: incendii, explozii, inundații (inclusiv cele cauzate de vecini sau de anumite defecțiuni), trăsnete, prăbușirea unor aparate de zbor, furtuni, grindină, zăpadă.

Citește și: Asigurarea pe timp de război. Ne putem asigura în caz de invazie? VIDEO EXCLUSIV

De asemenea, pot fi asigurate bunurile din locuință, precum mobilierul și aparatele electrocasnice. Proprietarii de locuințe pot adăuga și clauze pentru despăgubire în caz de furt, acte de vandalism etc. Costul asigurărilor facultative depinde de compania cu care este încheiată polița, valoarea bunurilor asigurate și clauzele cuprinse în contractul de asigurări.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *