Cât costă asigurarea obligatorie pentru casă, în 2023. Suma cu care poți să îți asiguri locuința în caz de cutremur

Care este diferența dintre asigurarea obligatorie a locuinței și cea facultativă
Cât costă asigurarea obligatorie pentru casă, în 2023. Suma cu care poți să îți asiguri locuința în caz de cutremur

În urma cutremurelor din Turcia și a seismelor ce au avut loc în țara noastră în ultimele două zile, românii au început să se gândească tot mai serios la asigurarea locuințelor. În momentul de față, foarte puține case și apartamente sunt asigurate în caz de cutremur. Mai mult, și asigurarea obligatorie pentru locuințe a fost neglijată de români în ultimii ani. Iată care este costul polițellor și pentru ce sumă îți posți asigura casa în caz de cutremur.

Cât costă asigurarea obligatorie pentru casă, în 2023

În România, există două tipuri de asigurări pentru locuințe: una obligatorie PAD și cealaltă facultativă. Potrivit statisticilor, din cele 9,6 milioane de case și apartamente câte sunt în total în țara noastră, puțin peste 1,8 milioane au poliță obligatorie.

Totuși, în urma cutremurelor din Turcia și Siria și a seismenlor care au avut loc în ultimele zile în România, numărul polițelor de asigurare obligatorie a crescut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Polița obligatorie PAD. Cât costă și care este suma asigurată

Polița de asigurare obligatorie PAD se emite în funcție de calitatea materialelor folosite la construirea locuinței, după cum urmează:

  • pentru construcțiile din materiale rezistente, precum betonul, spre exemplu, asigurarea costă 20 de euro pe an (aproximativ 100 de lei). Această poliță asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă;
  • pentru construcțiile din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici, asigurarea costă 10 euro pe an și asigură doar 10.000 de euro.

Citește și: „Cel mai sigur etaj în caz de cutremur. Un cunoscut expert a spus clar, răspunsul surprinzător

Cât costă asigurarea facultativă pentru locuință

Asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a primi despăgubiri pentru întreaga valoare a locuinței, trebuie anchiată o poliță de asigurare facultativă. Aceasta acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremure, peste limita asigurării obligatorii, care este de 20.000 de euro.

Spre exemplu, dacă locuința ta valorează 100.000 de euro, și închei atât o asigurare obligatorie, cât și un facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul sumei va fi acoperit de polița PAD.

Clădirile cu risc seismic de gradul 1 nu pot fi asigurate nici prin polița obligatorie și nici prin cea facultativă.

În România, doar 1,6 milioane de locuințe au și asigurarea facultativă. Costul unei asigurări facultative variază. Spre exemplu, pentru o locuință în București de 100.000 de euro, polița poate costa între 100 și 150 de euro.

Citește și: „Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6”. Ce localitate din România se află pe o falie seismică

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
2.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *