Cel mai sigur etaj în caz de cutremur. Un cunoscut expert a spus clar, răspunsul surprinzător

Românii care locuiesc la aceste etaje sunt avantajați

Scris de: Daoud Andra

15 Feb. 2023

Cel mai sigur etaj în caz de cutremur. Un cunoscut expert a spus clar, răspunsul surprinzător

Cutremurul din Turcia, care s-a soldat cu mii de victime, dar și cele două cutremure care s-au produs în România luni și marți au adus din nou în discuție cât de important este să acționăm corect în astfel de situații. Un expert în domeniul construcțiilor a explicat care este cel mai sigur etaj în caz de cutremur, pentru cei care locuiesc la bloc. De ce sunt protejate persoanele care locuiesc la acest etaj.

Care este cel mai sigur etaj în caz de cutremur

Imaginile cu blocuri care s-au prăbușit cu totul în Turcia și Siria le-au dat fiori celor care le-au văzut. Seismele puternice, precum cel de săptămâna trecută din Turcia, provoacă pagube materiale importante și pierderi de vieți omenești. Cutremurele sunt aproape imposibil de anticipat, de aceea este important să acționăm prompt și corect atunci când au loc.

Citește și: „Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6”. Ce localitate din România se află pe o falie seismică

În cazul unui cutremur puternic, etajul la care locuiești la bloc poate face diferența, spus specialiștii. Senatorul Marius Marinescu, inginer constructor, spune că atunci când structura cedează pe verticală, cei mai protejați vor fi cei care locuiesc la ultimul etaj într-o clădire. Soluția pentru a minimiza pagubele în caz de cutremur este consolidarea clădirilor vulnerabile, mai spune expertul.

„În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile.”, a spus Marius Marinescu pentru DC News.

Citește și: Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos, avertismentul experților

Cel mai sigur etaj în caz de cutremur
Etajul superior este cel mai sigur în caz de cutremur

Cel mai sigur loc din casă în caz de cutremur

Dacă te afli în interior atunci când se produce un cutremur, trebuie să te adăpostești într-un loc sigur și să stai acolo până când pericolul a trecut. De-a lungul anilor, s-a perpetuat mitul potrivit căruia sub tocul ușii sau sub grindă ar fi cele mai sigure locuri unde să stai. Acestea nu mai sunt valabile, spun experții.

Citește și: Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Un inginer a dezvăluit secretul lor

În caz de cutremur, trebuie să identifici cel mai rezistent perete din casă și să te ghemuiești lângă el, acoperindu-ți capul cu mâinile. Un alt loc sigur este sub masă, sub birou sau sub orice piesă masivă de mobilier, care nu are șanse să se rupă în cazul în care cad bucăți de tencuială peste ea.

„În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus inginerul Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
7.1 143 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *