Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Un inginer a dezvăluit secretul lor

Regula pe care trebuie să o respecte constructorii

Scris de: Daoud Andra

13 Feb. 2023

Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Un inginer a dezvăluit secretul lor

Mii de oameni au murit în Turcia și Siria, în urmă cu o săptămână, la cutremurul de 7,9 grade pe scara Richter. Imaginile cu blocuri și clădiri care s-au prăbușit au impresionat milioane de oameni, dar au tras și un semnal de alarmă asupra felului în care acestea erau construite. Un inginer japonez a vorbit despre motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure, deși și în această țară au loc seisme frecvent.

Un inginer explică motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure

În urma cutremurului din 6 februarie din Turcia, autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili de ce atât de multe clădiri s-au prăbușit cu totul. Infrastructura din Turcia este diferită de cea din alte țări unde au loc frecvent cutremure. Una dintre cele mai cunoscute țări pentru seismicitatea sa este Japonia. Deși acolo au loc frecvent cutremure, clădirile și blocurile nu sunt puse la pământ, așa cum s-a întâmplat în Turcia și Siria.

Citește și: Ce să nu faci niciodată în timpul cutremurului și imediat după. Regula esențială pe care trebuie să o știi

Masaaki Nakayama, manager de proiect japonez care lucrează în România, a explicat pentru Digi24 care ar putea fi motivele pentru care clădirile din Turcia s-au prăbușit cu totul la cutremur.

„Când am fost în Turcia m-am uitat la infrastructura de acolo și coloanele care țin casele mi s-au părut cam subțiri, nu sunt foarte puternice și cred că asta a fost una dintre probleme. Clădirile japoneze sunt făcute special ca să reziste la aceste mișcări de cutremur, inclusiv există legi speciale, stricte, pentru a limita astfel de dezastre.”, a spus specialistul, pentru sursa menționată.

Citește și: Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur. Harta clădirilor vulnerabile la seism

Motivul pentru care blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure
Clădiri întregi s-au prăbușit în Turcia și Siria la cutremur

„Clădirile mai mici au mai multe șanse să cadă”

Specialistul a mai explicat faptul că în Japonia, sunt șanse mai mari să cadă casele decât clădirile cu multe etaje. Acestea din urmă sunt construite după niște standarde riguroase. Constructorii trebuie să respecte legislația în vigoare, cu atât mai mult cu cât cutremurele sunt dificil de anticipat.

Citește și: Actriță celebră, de negăsit după cutremurul devastator din Turcia. Este cunoscută și în România

„În Japonia, clădirile mai mici au mai multe șanse să cadă, însă cele mari sunt construite cu respectarea strictă a unor legi speciale, iar din acest motiv rămân în picioare. Aceste cutremure nimeni nu are cum să știe unde și când se vor întâmpla. Sincer, am fost foarte șocat atunci când am primit aceste vești legate de Turcia și sunt foart trist pentru ce s-a întâmplat acolo. Dacă e vreo posibilitate de a ajuta, doar trebuie să ne spuneți.”, a mai explicat specialistul.

Pentru a minimiza riscurile, autoritățile japoneze au adoptat o serie de norme și măsuri clare pe care cei care construiesc trebuie să le respecte întocmai. Scopul este ca șocul din timpul cutremurului să fie amortizat, iar clădirile să rămână în picioare în urma seismelor.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
7.4 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *