Cutremur în Turcia, vineri seară. Zonele în care s-a resimțit cel mai tare

Cutremur în Turcia, vineri seară. Zonele în care s-a resimțit cel mai tare

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că vineri, 1 decembrie 2023, s-a produs un cutremur în centrul Turciei. Potrivit INFP, seismul a avut o magnitudine de 3,9 grade pe scara Richter, la o adâncime de doar 5 kilometri.

Cutremur în Turcia, 1 decembrie 2023

„În ziua de 01 Decembrie 2023, la ora 19:04:33 (ora locală a României), s-a produs în CENTRAL TURKEY un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 5.0 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km E de Karabuk, 53km V de Kastamonu, 79km NV de Khanjarah”, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Amintim că un cutremur foarte puternic a avut loc la data de 6 februarie 2023, în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria. Seismul de 7,8 grade pe scara Richter a provocat un real dezastru în ambele țări.

Această regiune sud-estică a Turciei este predispusă la cutremure deoarece se află la intersecția a trei dintre plăcile tectonice care formează scoarța Pământului: anatoliană, arabă și africană. Conform experților, placa arabă se deplasează la nord, către Europa, ceea ce provoacă deplasarea vestică a plăcii anatoliene (cea pe care se află Turcia). Astfel, mișcările acestor plăci tectonice creează presiune pe zonele de falie, vibrațiile solului fiind provocate de eliberarea bruscă a acestei presiuni.

Seismul care a lovit Turcia în dimineața zilei de 6 februarie 2023 (la ora 04:17) a fost catalogat drept “cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol în Europa”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Consecințele au traumatizat o lume întreagă: familii întregi dispărute, oraşe în ruine, o viaţă nouă în corturi sau containere.

Cutremurul de 7,8, urmat de un seism cu magnitudinea 7,6, s-a soldat cu zeci de mii de morți și sute de mii de răniți în Turcia. Peste 200.000 de clădiri au fost distruse, unele cu 12 etaje, în 11 provincii ale ţării. Şi în Siria și-au pierdut viața mii de oameni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *