Cât costă funeraliile Reginei Elisabeta. Costurile sunt mult mai mari față de cele de la înmormântarea Prințului Philip

Estimările făcute de specialiști
Cât costă funeraliile Reginei Elisabeta. Costurile sunt mult mai mari față de cele de la înmormântarea Prințului Philip

Cât costă funeraliile Reginei Elisabeta. Costurile sunt mult mai mari față de cele de la înmormântarea Prințului Philip. Deși guvernul britanic nu a dezvăluit suma exactă pe care o va cheltui pentru funeraliile Reginei Elsiabeta a II-a, în presa din Marea Britanie au fost făcute deja estimări.

Cât costă funeraliile Reginei Elisabeta

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt primele funeralii de stat din Marea Britanie din secolul al XXI-lea. Britanicii și-au îngropat ultimul monarh în urmă cu 7 decenii, iar utimele funeralii de stat din Marea Britanie au fost cele ale fostului prim-ministru, Winston Churcill, în 1965.

Însă pentru a ne face o idee cât vor costa duneraliile Reginei Elisabeta putem privi la ultimile astfel de ceremonii. Spre exemplu, în 2002, funeraliile Reginei Mamă Elisabeta au costat aproximativ 6,1 milioane de euro. Iar pentru cele ale Prințesei Diana, din 1997, guvernul britanic a cheltuit 5,7 milioane de euro.

În cazul funeraliilor fostului prințul Philip, care au avut loc anul trecut, autoritățile de la Londra au cheltuit o sumă cu mult mai mică, dat fiind faptul că, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, evenimentul a fost unul privat, la care au participat doar 30 de persoane.

Mobilizare de forțe

Așadar, potrivit presei din Anglia, pentru funeraliile celui mai longeviv monarh britanic, guvernul de la Londra va cheltui circa 6 milioane de euro.

Potrivit unui ofițer care s-a ocupat de securitatea regală, se estimează însă că doar serviciile de protecție vor costa aproximativ 7,5 milioane de lire sterline.

„Aceasta este cea mai mare operațiune de poliție pe care poliția din Regatul Unit a întreprins-o vreodată”, a spus Simon Morgan, care a petrecut ani de zile protejând familia regală britanică.

Tot el a afirmat că atunci „când te uiți la celelalte evenimente, au fost mari – nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011 a fost cea mai mare – dar nu le poți compara cu acesta”. Costurile cu securitatea la nunta Prințului William și a lui Kate Middleton s-au ridicat la 6,3 milioane de lire sterline.

Câți bani primește familia regală britanică de la guvernul englez

Familia Regală britanică primește finanțare guvernamentală numită „subvenție suverană” pentru a sprijini îndatoririle regale „cum ar fi recepțiile și petrecerile” și pentru a acoperi „costurile de funcționare”, care includ călătoriile și întreținerea clădirilor.

În 2020-2021, grantul suveran a fost de circa 86 de milioane de lire sterline, adică aproximativ 98 de milioane de euro. Din acești bani, cea mai mare parte a fost folosită pentru întreținerea proprietății (63,9 milioane de lire sterline), în timp ce 4,5 milioane de lire sterline au fost folosiți, printre altele, și pentru călătoriile oficiale regale.

Regina Elisabeta a II-a este înmormântată luni, 19 septembrie. Sicriul ei va fi depus în cripta regală de la Castelul Windsor, acolo unde se află și cel al soțului suveranei, prințul Philip.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
6.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *