Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale. Ce numere trebuie să eviți neapărat

Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale. Ce numere trebuie să eviți neapărat

Înmatricularea unui vehicul reprezintă unul dintre pașii esențiali pe care orice nou proprietar trebuie să-i parcurgă înainte de a putea circula legal pe drumurile publice. Deși procesul poate părea complicat pentru cei neinițiați, informațiile furnizate de insp. principal Cătălin Văraru, șeful Compartimentului de Înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea, clarifică toate detaliile importante și etapele necesare pentru o înmatriculare corectă și rapidă.

Cine poate înmatricula un autovehicul?

În primul rând, înmatricularea poate fi realizată doar de către proprietarul autovehiculului, cu câteva excepții. Una dintre acestea este situația în care o persoană deține o „procură specială autentificată de notarul public”, care îi permite să acționeze în numele proprietarului. Important de menționat este faptul că toate operațiunile de înmatriculare se fac doar pe bază de programare online, prin intermediul site-ului (https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/). Programările telefonice nu sunt acceptate, iar serviciul funcționează de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:30.

Documente necesare pentru înmatricularea unui autovehicul nou

Dacă ai achiziționat un autoturism nou de la un dealer auto din România, procedura este relativ simplă. Trebuie să te prezinți cu cartea de identitate a vehiculului, pe care dealerul ți-o furnizează direct. Spre deosebire de vehiculele second-hand importate, mașinile noi nu necesită identificarea la Registrul Auto Român (RAR). Alte documente necesare includ:

  • Înregistrarea autovehiculului la organul fiscal din raza domiciliului;
  • Asigurarea obligatorie RCA pe numele proprietarului;
  • Factura de achiziție a vehiculului;
  • Dovada achitării taxelor de înmatriculare (care includ taxa pentru certificatul de înmatriculare și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare).

Aceste taxe pot fi achitate online, prin intermediul platformei (https://www.ghiseul.ro), sau la terminalele SelfPay. De asemenea, aici poți verifica dacă numărul pe care îl dorești este liber: https://dgpci.mai.gov.ro/drpciv-forms/plate-number

Înmatricularea unui vehicul second-hand achiziționat din România

Dacă ai cumpărat o mașină de la un alt proprietar din România, procedura de înmatriculare implică transcrierea dreptului de proprietate. Spre deosebire de vehiculele importate, nu este necesară o nouă identificare la RAR, deoarece vehiculul este deja înmatriculat și are numere valabile. În această situație, trebuie să aduci următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare;
  • Cartea de identitate a autovehiculului;
  • O asigurare RCA emisă pe numele noului proprietar;
  • Dovada achitării taxelor pentru certificatul de înmatriculare și pentru plăcuțele de înmatriculare.

Există două cazuri posibile: dacă vehiculul a fost înmatriculat într-un alt județ, vor fi atribuite noi plăcuțe de înmatriculare cu număr de Vrancea, deoarece înmatricularea se face întotdeauna la sediul Serviciului Public din raza domiciliului proprietarului. În schimb, dacă mașina a fost deja înmatriculată în Vrancea, noul proprietar poate opta să păstreze numărul actual de înmatriculare, cu condiția ca fostul proprietar să nu solicite păstrarea acestuia.

Citește și: În cât timp se eliberează numerele de înmatriculare în 2023. Ce trebuie să știe toți șoferii români

Taxe pentru plăcuțele de înmatriculare

Costurile plăcuțelor de înmatriculare variază în funcție de tipul de plăcuță și combinația de litere aleasă. Plăcuțele cu numere la rând, generate automat de sistem, sunt mai accesibile, în timp ce plăcuțele cu numere preferențiale implică o taxă suplimentară. Conform insp. principal Cătălin Văraru, pentru plăcuțele de tip A (plăcile clasice dreptunghiulare), costul este de 45 de lei, plus 40 de lei pentru o plăcuță cu numere la rând. În cazul plăcuțelor preferențiale, termenul de eliberare este mai lung.

Pentru motociclete, taxa pentru o plăcuță de tip C cu numere la rând este de 17 lei, iar pentru o plăcuță cu număr preferențial costul crește la 62 de lei. Similar, pentru plăcuțele de tip B, numărul preferențial costă 68 de lei, iar cel generat automat, 23 de lei.

Numere provizorii de înmatriculare

În cazul vehiculelor noi, dealerii auto pot solicita autorizație de circulație provizorie în alb, pe baza unui volum minim de vânzări. Aceste autorizații sunt oferite pentru o perioadă de 30 sau 90 de zile, timp în care noul proprietar trebuie să finalizeze înmatricularea. În cazul vehiculelor uzate importate, autorizația de circulație provizorie are o valabilitate maximă de 90 de zile, interval în care trebuie finalizată identificarea la RAR și înmatricularea permanentă.

Numerele verzi de înmatriculare, introduse la sfârșitul lunii iunie 2022, sunt destinate exclusiv vehiculelor full electrice. Aceste plăcuțe sunt o modalitate de identificare a mașinilor cu zero emisii și au fost înlocuite pentru unele vehicule care inițial au fost înmatriculate cu numere negre. Dacă un proprietar dorește schimbarea plăcuțelor cu numere verzi, aceasta se poate face doar prin achitarea taxei aferente pentru numere preferențiale.

Căruțele și mopedele nu se înmatriculează la Serviciul Public Comunitar

Înmatricularea vehiculelor, cum ar fi atelajele hipo (căruțele) și mopedele, nu se efectuează la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea. Aceste vehicule sunt înregistrate la primăria de domiciliu a proprietarului, numerele fiind atribuite de Consiliul Local.

Combinațiile interzise de litere pentru plăcuțele de înmatriculare

Deși orice proprietar poate opta pentru o combinație de litere preferențială, există anumite restricții. Printre combinațiile interzise se numără literele care au conotații obscene sau cele rezervate anumitor instituții, cum ar fi MAI sau IGP. Un exemplu particular este combinația „WWW”, care este permisă în Vrancea, dar nu și în București, unde s-a ajuns deja la numărul maxim disponibil.

Citește și: Ce semnificație are de fapt numărul de la mașină. Nu mulți știu asta, dar există un mesaj ascuns

Ce faci dacă îți pierzi plăcuțele de înmatriculare?

În cazul pierderii sau deteriorării plăcuțelor de înmatriculare, proprietarul trebuie să depună o cerere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea. Pe baza acestei cereri, se eliberează un duplicat, iar taxa de emitere este de 40 de lei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *