Cât costă o nuntă în anul 2022. Specialiștii ne spun care sunt trendurile actuale, dar și ce costuri implică un eveniment grandios EXCLUSIV

Reporterii Ego.ro au stat de vorbă cu organizatori de evenimente, make-up artiști, designeri, hairstyliști, dar și cu un vestit master florist.

După o perioadă de doi ani, în care evenimentele au fost restrânse sau amânate, sezonul 2022 marchează revenirea evenimentelor grandioase, iar asta se poate observa în tendințele pentru nunțile din această vară și toamnă.

Înainte de a se da startul petrecerilor, EGO.ro a stat de vorbă cu specialiștii în domeniu: organizatori de evenimente, make-up artiști, designeri, hairstyliști și master florari pentru a afla ce se poartă anul acesta, dar mai ales ce costuri implică.

Ivona Nenu, organizator de evenimente: ”Pentru 200 de invitați, dacă aleg un meniu de 100 de euro, deja avem un buget de pornire de 20.000 de euro”

Anul acesta se poartă…distracția. După doi ani în care petrecerile s-au încheiat puțin după miezul nopții, toată lumea se bucură de ridicarea restricțiilor și a faptului că se pot distra în voie. Cât despre costuri, Ivona Nenu, wedding planner, ne-a mărturisit că prețurile nu au crescut cu mult față de anii trecuți.

„Printre primele întrebări este și aceasta: ”Cum să ne calculăm bugetul evenimentului pentru că nu știm la ce să ne așteptăm?”. Este firească, este normală întrebarea, însă este foarte greu pentru oricine să spună de la început ce vor urma ei să aleagă pentru că absolut toate variantele de furnizori, în funcție de bugetul lor, pot să le dea oferte, într-un anumit prag.

Eu nu știu de la început ce vor alege ei. Dacă vor vrea să facă, spre exemplu, un calcul estimativ, pot să le sugerez să pornească de la numărul invitaților, să zicem o nuntă de 200 de invitați, dacă aleg un meniu de 100 de euro, deja avem un buget de pornire de 20.000 de euro, care va acoperi partea de restaurant, deci partea de meniu care include mâncarea, băutura, plus-minus tortul, plus-minus candy barul, în funcție de cum este configurată oferta respectivă. Mai departe, însă, real nu știm fiecare ce va alege.

Pot opta pentru decoruri somptuoase, pot opta pentru decoruri la fel de spectaculoase, dar naturale, dar într-un buget mai mic, pot opta pentru un DJ sau un band, de aici intervin toate diferențele de buget pe care nu le putem intui de la început”, a declarat, pentru EGO.ro, Ivona Nenu, organizator de evenimente.

Adrian Perjovschi, hairstylist: ”O coafură de mireasă variază între 200 și 250 de euro”

Fără îndoială, la nuntă, cea mai importantă persoană este mireasa, urmată apoi de mire și de ceilalți invitați. Astfel că cea mai mare parte din bugetul alocat pentru eveniment este cheltuit de mireasă pe rochie, coafură și machiaj. Adrian Perjovschi, hairstylist de top din România, este pregătit împreună cu echipa lui să răspundă prompt și creativ oricărei cereri ar apărea în vederea unei nunți de vis.

„O coafură de mireasă este între 200 și 250 de euro, cu probă inclusă. Și majoritatea artiștilor care practică astfel de preț, o fac pentru că lumea îi solicită pentru experiența lor. Poate să termine o coafură și în 30 de minute, dar contează cum li se mișcă mâinile, cât de mult rezistă coafura, și până la urmă și consultanța”, ne-a declarat Adrian Perjovschi, completând că suma poate crește în funcție de cerințele miresei, în eventualitatea cazului în care dorește să aibă o echipă întreaga zi, pe toată durata evenimentului.

„Avem și servicii pentru acasă, nu doar la salon. Avem și servicii de însoțire la eveniment în caz că se dorește o schimbare de coafură pentru că multe mirese își schimbă rochia, au două rochii pentru eveniment, și au nevoie și de al doilea make-up și hair. Atunci întreaga echipă este angajată pentru acest eveniment. Deci se poate”.

Dana Petrina - meake-up artist
Dana Petrina – make-up artist

Dana Petrina, make-up artist: ”Machiajul este foarte important pentru mireasă. Costurile încep de la 150 de euro”

Pe lângă coafură, mai este nevoie și de un make-up de excepție, care să completeze look-ul final. Pentru un machiaj profesionist, viitoarea mireasă trebuie să scoată din buzunar minimum 150 de euro, onorariu care poate crește în funcție de complexitate.

„Costurile unui machiaj încep de la 150 de euro. Este un aspect pe care vreau să-l precizez, și anume că machiajul nu se face niciodată în grabă. Le recomand mireselor să se asigure că au timp suficient pentru realizarea machiajului. Cumva între o oră și jumătate-două ore, ele trebuie să aloce acest proces”, ne-a declarat Dana Petrina- make-up artist, care este de părere că un make-up bine realizat poate schimba radical starea de spirit a unei mirese. „Prețurile pornesc de la 150 de euro și cresc în funcție de cerințele miresei.

Eu cred că nimeni nu se căsătorește de pe o zi pe alta și atunci avem timp să ne ajutăm bugetul în funcție de ceea ce ne dorim. Nu că sunt make-up artist, dar machiajul este important. Nu doar pentru poze sau pentru toți ceilalți, ci este important pentru mireasă pentru că îi dă o altă stare, o altă atitudine, și este important să se simtă frumoasă și încrezătoare în ziua nunții”.

Andreea Mărcuța, designer: „Miresele trebuie să știe că ne încadrăm în bugetele lor”

O foarte mare problemă o ridică și rochia de mireasă. Multe domnișoare visează încă de mici la rochia pe care o vor îmbrăca în cea mai importantă zi a vieții lor, însă, atunci când se văd în fața faptului împlinit, de cele mai multe ori își dau seama că visul lor este mult prea costisitor. Andreea Mărcuță, designer de rochii de mireasă, le asigură pe domnișoarele care se pregătesc de nuntă că există rochia perfectă pentru fiecare în parte.

„Miresele de acasă trebuie să știe că ne încadrăm în bugetele lor. Atunci când vin la prima noastră întâlnire și discutăm despre rochie, despre ceea ce își doresc să poarte în această zi foarte importantă pentru ele, ne spun bugetul. Atunci noi ne încadrăm și încercăm să le găsim alternative ca să ne încadrăm în bugetul lor”, a declarat designerul Andreea Mărcuța pentru EGO.ro, completând că acceptă ca miresele să vină cu propriile idei, tocmai pentru a se asigura că cea care îi cere ajutorul apare în biserică cu rochia mult visată.

„Având în vedere că este vorba de mirese și nu este clienta tip care vine și își alege o rochie din colecție pentru că i-a plăcut foarte mult, de obicei marea majoritate a mireselor vor ceva personalizat. Chiar dacă aleg un model din colecția noastră vor să-și pună cumva amprenta și să aibă un altfel de decolteu, sau se văd cu un șliț extrem de adânc și atunci putem să facem acest lucru”.

Andreea Marcuta - designer
Andreea Marcuta – designer

Nicu Bocancea, master florist internațional: ”De la 1.000 de euro construim cu florile de sezon”

Deloc de neglijat este partea de aranjamente florale și accesoriile care vin să completeze locația, astfel încât mirii să se simtă ca într-o poveste. Totuși, această poveste nu este deloc una ieftină, cu atât mai mult cu cât se doresc flori naturale, care nu sunt de sezon și se vrea un adevărat paradis al mirosurilor.

„Cred că o medie pentru o nuntă ar trebui să înceapă undeva măcar de la 1.000 de euro. Apoi de la 1.000 de euro construim cu florile din sezon sau către ce dorințe are mireasa”, ne-a declarat Nicu Bocancea, master florist internațional.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *