Cât detergent se pune la o spălare, de fapt. Greșeala majoră pe care o fac multe persoane

Cantitatea de detergent influențează felul în care sunt spălate hainele

Scris de: Daoud Andra

10 Nov. 2022

Cât detergent se pune la o spălare, de fapt. Greșeala majoră pe care o fac multe persoane

Mașina de spălat este unul dintre cele mai folosite aparate electrocasnice din casă. Pentru majoritatea oamenilor este indispensabilă, însă mulți fac o greșeală majoră atunci când pun haine la spălat. Cât detergent se pune la o spălare și ce se întâmplă dacă adaugi prea mult sau prea puțin?

Cât detergent se pune la o spălare și cum îl măsori

A pune haine la spălat este, pentru mulți dintre noi, un gest banal. Se poate întâmpla însă uneori să avem surpriza ca hainele să nu se spele așa de bine. Petele care rămân în țesătură, petele albe de pe haine sau mirosul neplăcut al acestora au toate aceeași cauză: o cantitate nepotrivită de detergent. Indiferent că folosești detergent pudră, lichid, gel sau capsule, trebuie să știi unde și mai ales cât să adaugi, pentru ca hainele să se spele eficient.

Fiecare mașină de spălat are un sertar cu trei compartimente. Două dintre ele sunt marcate cu A și B sau I și II, respectiv un compartiment este marcat cu o floare. Acesta din urmă este destinat balsamului, în timp ce primele două sunt pentru detergent. În primul compartiment nu se adaugă detergent decât dacă selectați un program de pre-spălare. Pentru programele standard, detergentul se pune în compartimentul din mijloc al sertarului.

Există însă și cazuri în care detergentul se adaugă direct în cuva mașinii de spălat. Este vorba despre acel detergent sub formă de caspule, pernuțe sau gel, care este foarte concentrat. În ceea ce privește cantitatea, detergenții lichizi pot fi măsurați cu capacul. Un capac este de obicei suficient pentru un ciclu de spălare.

La detergentul sub formă de pudră, se calculează câte 1 lingură la fiecare kilogram de haine uscate. Dacă mașina de spălat are o capacitate de 5 kg și este plină, vei pune 5 linguri de detergent în compartimentul din mijloc.

Cat detergent se pune la o spalare de fapt
Detergentul se adaugă în compartimentul special al mașinii de spălat

Ce se întâmplă dacă pui prea mult sau prea puțin detergent

O cantitate nepotrivită de detergent poate face ca hainele să rămână pătate, să aibă un miros neplăcut sau chiar poate duce la defectarea mașinii de spălat. Dacă pui prea puțin detergent, hainele nu se vor spăla cum trebuie și vor rămâne pătate. Dacă pui prea mult, în schimb, hainele se vor clăti foarte greu, iar când se vor usca, vor avea urme albe de detergent pe ele.

Dacă crezi că ai adăugat din greșeală prea mult detergent la spălare, poți opta pentru un program suplimentar de clătire. Când ciclul de spălare s-a terminat, mai selectează un program de clătire. Astfel, surplusul de detergent care a rămas în haine va fi eliminat eficient, iar hainele nu vor rămâne pătate. Dubla clătire este recomandată mai ales în cazul hainelor pentru bebeluși și copii. Pielea lor este mult mai sensibilă, iar dacă rămâne detergent în țesătură, poate provoca iritații ale pielii.

9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.