Cât se poate ține aluatul de clătite la frigider. După câte zile nu mai este bun, de fapt. Nu îl mai folosi sub nicio formă

Aruncă-l dacă a trecut prea mult timp

Scris de: Daoud Andra

12 Oct. 2023

Cât se poate ține aluatul de clătite la frigider. După câte zile nu mai este bun, de fapt. Nu îl mai folosi sub nicio formă

Clătitele sunt unul dintre deserturile preferate ale românilor. Sunt ușor de făcut, le poți prepara cu orice ocazie, iar pentru a te bucura de ele proaspete și calde, poți face mai multă compoziție, pe care să o păstrezi la rece. Cât se poate ține aluatul de clătite la frigider, de fapt. După câte zile nu mai este bun de folosit.

Cum se face aluatul de clătite, pas cu pas

Pentru a obține acele clătite fragede, pufoase, cu textură aerată, ai nevoie de câteva ingrediente și răbdare. Dacă le amesteci în ordinea corectă, vei obține un aluat cremos, care nu face cocoloașe, iar clătitele vor ieși pufoase și fine.

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 50 g unt topit
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • o cană lapte
  • o cană apă minerală
  • o cană făină

Citește și: Ce poți să pui în clătite în loc de apă minerală. Rezultatul te va cuceri pe loc, vor fi un adevărat deliciu

Mod de preparare:

Se sparg ouăle într-un bol și se bat cu un praf de sare și cu zahărul vanilat. Se adaugă untul topit și jumătate din cantitatea de făină și se amestecă cu un tel. Se va obține un aluat gros, după care se toarnă laptele, pentru a-l subția. Se adaugă și restul de făină și se amestecă, după care se toarnă apa minerală.

În acest fel, făcând aluatul mai gros și apoi subțiindu-l cu lapte și cu apă minerală, acesta nu va mai face cocoloașe. Aluatul pentru clătite se pune pentru o jumătate de oră la frigider, după care poate fi folosit.

Citește și: Clătite fără făină. Ingredientul cu care poți să o înlocuiești în compoziție, ies super delicioase

Secretul pentru cele mai pufoase clătite
Ordinea în care adaugi ingredientele în aluatul de clătite este importantă

Cât se poate ține aluatul de clătite la frigider

Cantitățile menționate pot fi multiplicate, pentru a obține o cantitate mai mare de aluat pentru clătite. Acesta se păstrează la frigider și poți face clătite proaspete, atunci când ai poftă. Chiar dacă este ținut la rece, aluatul de clătite nu ar trebui să stea mai mult de două-trei zile la frigider.

Ingredientele pe care le conține (în special ouăle) sunt perisabile și nu mai sunt bune după aproximativ 40-72 de ore de când a fost preparat. Aluatul de clătite trebuie să fie scos din frigider cu o jumătate de oră înainte de a fi folosit, astfel încât să nu fie foarte rece.

Un alt delatiu de care trebuie să ții cont este că aluatul se va îngroșa pe măsură ce stă la frigider. Cu cât trece mai mult timp până va fi folosit, cu atât făina se va umfla, iar aluatul va căpăta o consistență mai densă. Înainte de a face clătite, verifică aluatul și, dacă este prea gros, mai adaugă puțin lapte sau puțină apă minerală pentru a-l subția.

Citește și: Trucul pentru a obține clătite perfecte. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat. Așa nu se vor mai rupe, când le întorci în tigaie

Cum să prăjești clătitele pentru a nu se lipi

Multe gospodine obișnuiesc să ungă tigaia cu puțin ulei, înainte de a prăji clătitele. Acesta nu este necesar, deoarece aluatul are deja unt în compoziție. Dacă ai o tigaie antiaderentă și ții cont de câteva aspecte, nicio clătită nu se va lipi, nici măcar prima.

  • Compoziția nu trebuie să fie foarte rece. Scoate aluatul din frigider cu 15-20 de minute înainte de a face clătitele.
  • Folosește o tigaie antiaderentă. În acest fel, aluatul nu se va lipi și nu este nevoie să pui ulei. Pune compoziția de clătite când tigaia este bine încinsă.
  • Aluatul trebuie să aibă consistența potrivită. Dacă este prea lichid, clătitele se pot lipi de tigaie sau se pot rupe atunci când încercăm să le întoarcem. Dacă este prea dens, clătitele vor ieși groase. Testează cu prima clătită pentru a vedea dacă aluatul mai are nevoie să fie îngroșat sau diluat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *