Cât se țin, de fapt, chiftelele la cuptor ca să nu fie tari și fără gust. Cu ce să le ungi în tavă, e secretul gospodinelor

Așa vor fi fragede și suculente

Scris de: Oana Matei

23 Sep. 2023

Cât se țin, de fapt, chiftelele la cuptor ca să nu fie tari și fără gust. Cu ce să le ungi în tavă, e secretul gospodinelor

Chiftelele la cuptor reprezintă o alternativă sănătoasă și gustoasă la varianta prăjită. Dacă alegem această metodă de pregătire, trebuie să știm câteva mici trucuri pentru a obține chiftele suculente. Fără aceste trucuri, riscăm să obținem chiftele uscate și seci.

Chiftele la cuptor, o alternativă mai sănătoasă

1. Folosește amestec de carne adecvat

Alegerea corectă a tipului de carne este esențială pentru a obține chiftele suculente și delicate. Deși chiftelele pot fi făcute din toate tipurile de carne, cel mai obișnuit este să le faci dintr-un amestec de carne, una mai slabă și alta puțin mai grasă, de exemplu, 50% carne de porc și 50% de vită. Carnea de porc adaugă grăsime și umiditate, iar carnea de vită aduce un gust bogat și o textură delicată. Dacă alegi să prepari chiftele din carne de pui, optează pentru pulpa de pui, pentru că are mai multă grăsime decât pieptul de pui.

2. Adaugă ingrediente umede și aromatice

Pentru a evita uscarea chiftelelor, adaugă ingrediente umede care pot menține umiditatea în timpul procesului de gătire. Poți utiliza pesmet înmuiat în lapte sau apă, sosuri precum sosul de soia sau worcestershire, legume tocate fin precum ceapa, morcovul, cartoful sau usturoiul, și ierburi proaspete precum mărar, pătrunjel sau busuioc. Aceste ingrediente nu doar că vor adăuga umiditate, ci vor conferi și un gust delicios.

3. Nu folosi multe ouă:

Pentru 500 de grame de carne tocată, este nevoie doar de un singur ou. Dacă folosești mai multe ouă, compoziția de carne se va înmuia și va fi lichidă. În plus, la coacere, proteina din ou coagulează, rezultând chiftele uscate.

4. Unge chiftelele:

Pentru ca să fie fragede în interior și să aibă o crustă rumenă la exterior, unge chifteluțele cu puțin ulei, înainte de a le coace. Nu le acoperi cu făină sau pesmet, chifteluțele vor ieși uscate.

Vezi și Ardei umpluți cu brânză și ingrediente secrete. Rețetă delicioasă fără foc, ceva mai bun nu ai mâncat

Temperatura și timpul de coacere

Temperatura de coacere este de 200 de grade. La temperaturi mai scăzute, prin coacere lentă, chifteluțele se vor deshidrata și se vor usca. Timpul de gătire a chiftelelor în cuptor va fi de aproximativ 20 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului.

Secretul ca să obții cele mai bune chiftele la cuptor este să fii atent la detaliile menționate mai sus și să ajustezi timpul de coacere în funcție de preferințele tale. Experimentează și găsește echilibrul perfect pentru a obține chiftele suculente și moi, care se vor topi în gură.

Vezi și Ce să adaugi în carnea tocată pentru chiftele, ca să iasă moi și pufoase. Așa rămân întregi când le prăjești

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9.2 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *