Cât unt se pune la piure, de fapt. Așa va ieși pufos și aerat, trucul secret al gospodinelor iscusite

Trucuri simple pentru un piure gustos și sățios
Cât unt se pune la piure, de fapt. Așa va ieși pufos și aerat, trucul secret al gospodinelor iscusite

Piureul reprezintă o garnitură foarte des întâlnită în diverse combinații. Deși poate pare foarte simplu de făcut, situația e puțin diferită. Nu este nevoie doar să tai niște cartofi, să-i pui la fiert, să-i pasezi și să adaugi alte câteva ingrediente. Iată mai jos cât unt de pune la piure și cum să reușești să îl faci pufos și aerat.

Cât unt se pune la piure, de fapt. Trucuri pentru orice gospodină

Iată cum să pregătești un piure gustos și sățios: ai nevoie de un kilogram de cartofi albi, 120 de grame de unt gras, 300 de ml de lapte gras și 20 de grame de sare grunjoasă. Este foarte importantă cantitatea de unt, căci acest aliment schimbă total gustul. Așadar, pentru un kilogram de cartofi este necesar să adăugăm 120 de grame de unt.

Se curăță cartofii și se pun la fiert cu apă rece. Trebuie să fi acoperiți de apă foarte puțin. Se adaugă și sarea. Pentru a ne da seama dacă sunt fierți trebuie să vedem dacă intră furculița în ei și se rup ușor. Se oprește focul și se strecoară cartofii, apoi se presează foarte bine. Se adaugă untul. Foarte important: trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se omogeniza cu cartofii cât mai bine. De asemenea, laptele trebuie să fie cald atunci când se adaugă în piure și se pune treptat, amestecând în același timp.

Cât timp se fierb cartofii pentru piure

Ce greșeli se pot face în pregătirea piureului. Mare atenție la aceste detalii!

  • Cartofii pot fi nepotriviți. Pentru un piure cremos de folosesc cartofi albi, nu cei cu coaja roșie.
  • Cartofii sunt prea fierți. Atunci când sunt lăsați mai mult timp la fiert cartofii devin făinoși, iar piureul nu va mai fi deloc cremos.
  • Pasezi cartofii cu mixerul. Acest lucru este total greșit deoarece, amestecați excesiv, cartofii capătă o consistență lipicioasă.
  • Unul și smântâna reci. Aceste două ingrediente nu trebuie să fie reci când sunt puse în piure.
  • Pui prea mult lapte. Dacă faci asta nu vei mai obține un piure, ci o supă cremă de cartofi.
  • Nu pui suficient unt. Raportul cartof – unt trebuie să fie de 2 la 1. Pentru fiecare 450 de grame de cartofi se adaugă 225 de grame de unt.
  • Nu adaugi suficientă sare. Sarea este extrem de importantă în orice mâncare și trebuie neapărat o cantitate potrivită.
  • Piureul nu se reîncălzește. Un piure reîncălzit ca deveni foarte uscat. Se recomandă ca acesta să fie pregătit imediat ce cartofii sunt fierți, nu după câteva ore.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
8.3 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *