Câtă drojdie se pune în cozonac, de fapt. Regula de aur a bucătarilor, trebuie să le afli secretul

Drojdia este ingredientul-cheie care face aluatul să crească

Scris de: Daoud Andra

30 Nov. 2022

Câtă drojdie se pune în cozonac, de fapt. Regula de aur a bucătarilor, trebuie să le afli secretul

Cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbători. Este pregătit de gospodine atât de Crăciun, cât și de Paște, iar aroma lui este puternic asociată cu aceste ocazii. Pentru a ieși ca la carte, trebuie însă să ții cont de câteva trucuri. Câtă drojdie se pune în cozonac, de fapt, și de ce este important să respecți cantitatea.

Câtă drojdie se pune în cozonac, potrivit bucătarilor

Cozonacul perfect trebuie să îndeplinească unele condiții. Să fie suficient de bine crescut, să aibă o cantitate corectă de umplutură și să nu fie prea dulce. În plus, cozonacul necesită multă răbdare atunci când este preparat, pentru că dacă nu se dospește suficient, nu va crește așa cum trebuie.

Și pentru că tot a venit vorba despre dospit, este important de știut și câtă drojdie se pune în cozonac. Acesta este ingredientul-cheie care face aluatul să crească și să devină pufos și aerat. Astfel, la fiecare 500 g de făină se pun 7 g de drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă. Nu puneți mai multă drojdie decât este cazul, pentru că nu va avea efectul dorit.

Un alt secret pentru a obține un cozonac perfect este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. În acest fel, aluatul se va frământa cum trebuie și va crește atât cât este nevoie, pentru a obține un cozonac pufos și voluminos.

Cata drojdie se pune in cozonac
Echivalentul pentru 7 g de drojdie uscată este 25 g de drojdie proaspătă

Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Celebrul bucătar de la Chefi la cuțite are o rețetă de cozonac pe care a împărtășit-o, la un moment dat, cu fanii lui. Chef Scărlătescu se bazează pe un ingredient-cheie atunci când prepară cozonacul, iar rezultatul final este unul fabulos, după cum îl descrie chiar el. Este vorba despre untul belgian, care schimbă complet textura și gustul cozonacului.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină
  • 250 de g de zahăr
  • 450 de ml de lapte
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
  • 300 g unt Belgian
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 500 g nucă
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată belgiană
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajă de lămâie
  • stafide

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa cum menționam anterior. Se cerne făina într-un vas încăpător. Se dizolvă drojdia în 100 ml lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Se lasă la crescut maiaua până când își dublează volumul. Restul de lapte se pune pe foc împreună cu zahărul și se lasă până când zahărul s-a topit.

După ce amestecul s-a răcit puțin, se adaugă gălbenușurile de ou și se amestecă. Se toarnă amestecul peste făină, se adaugă maiaua și un praf de sare și ingredientul-cheie: untul belgian topit. Se frământă aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie, până când toate ingredientele sunt încorporate, iar aluatul a devenit elastic.

Citește și: Ingredientul banal care poate strica orice cozonac. Ce să nu pui niciodată în aluat. E cea mai mare greșeală

La final, se adaugă portocala confiată și se încorporează în aluat. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit timp de o oră. Între timp, se pregătește umplutura din: nucă măcinată, ciocolată belgiană topită, stafide, coajă de lămâie. Se poate adăuga și rahat tăiat cubulețe.

Se împarte aluatul în două și se întinde pe suprafața unsă cu ulei. Grosimea aluatului trebuie să fie de un deget. Se adaugă jumătate din umplutură și se distribuie uniform. Se rulează aluatul și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cealalta jumătate de aluat și de umplutură. Din cantitățile menționate se vor obține doi cozonaci.

Aluatul pus în tăvi se mai lasă la dospit încă o oră, după care se unge cu ou bătut. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Cozonacii se coc pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-au rumenit frumos. Dacă aveți cuptor cu ventilație, folosiți această funcție în timpul coacerii.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9.1 61 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *