Marți, 6 mai 2025, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a numit pe Cătălin Predoiu în funcția de premier interimar, după ce Marcel Ciolacu și-a înaintat oficial demisia din fruntea Guvernului. Numirea a fost publicată în Monitorul Oficial, împreună cu decretul prin care se constată vacantarea funcției de prim-ministru. Predoiu va conduce un guvern interimar care are atribuții limitate, fără posibilitatea de a emite ordonanțe de urgență sau de a adopta proiecte legislative.
În cursul zilei de marți, 6 mai, Monitorul Oficial al României a publicat două decrete importante. Primul este cel prin care președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu. Al doilea decret îl desemnează oficial pe Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar.
Potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni în cursul zilei de luni, 5 mai 2025, unde și-a prezentat oficial demisia din funcția de șef al Guvernului.
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe domnul Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru”, se arată în comunicat.
Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu nu va putea adopta ordonanțe de urgență și nici proiecte legislative. Acesta va putea doar să gestioneze afacerile curente prin hotărâri de guvern și ordine de ministru.
Această limitare este prevăzută de Constituția României și are rolul de a preveni luarea unor decizii importante în perioada în care guvernul nu are o susținere parlamentară deplină.
Cătălin Predoiu este în prezent ministrul Afacerilor Interne și, până ieri, a ocupat și funcția de vicepremier. El este și președinte interimar al Partidului Național Liberal (PNL), o funcție care îi conferă o poziție cheie în coaliția de guvernare.
Numirea sa în funcția de premier interimar a fost anticipată de unii analiști, având în vedere experiența sa guvernamentală și poziția în cadrul PNL.
Chiar dacă Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru, Partidul Social Democrat (PSD) nu se retrage din guvern. Ciolacu a declarat luni că miniștrii social-democrați vor continua să facă parte din guvernul de coaliție, ceea ce sugerează că actuala formulă politică de conducere nu este complet destrămată.
„Miniștrii PSD nu vor părăsi guvernul de coaliție”, a spus Ciolacu, menționând că decizia sa este una personală și nu afectează alianța guvernamentală.
După desemnarea unui premier interimar, următorul pas este organizarea de consultări între președintele interimar și partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Aceste consultări ar putea avea loc în următoarele zile, iar rezultatul va depinde de negocierile politice dintre formațiunile din Parlament.
Rămâne de văzut dacă coaliția actuală va propune un nou premier sau dacă se va contura o nouă majoritate parlamentară.
Până atunci, guvernul Predoiu va asigura continuitatea administrativă, gestionând treburile zilnice ale țării.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe domnul Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru.
În temeiul prevederilor constituționale, Președintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu și a semnat decretul prin care se constată vacanța funcției de Prim-ministru al Guvernului României.
Totodată, Președintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern.