Câte calorii are o felie de pâine graham. Detaliul esențial pe care mulți nu-l cunosc, prin ce diferă de pâinea albă

Cum se obține făina graham

Scris de: Daoud Andra

08 Nov. 2023

Câte calorii are o felie de pâine graham. Detaliul esențial pe care mulți nu-l cunosc, prin ce diferă de pâinea albă

Pâinea este nelipsită din alimentația românilor, la fiecare masă a zilei. Fie că vorbim despre micul dejun, prânz sau cină, unele preparate nu pot fi savurate fără pâine. Cei care sunt atenți la siluetă aleg pâine integrală, neagră sau graham, în detrimentul celei albe. Câte calorii are o felie de pâine graham, de fapt, în comparație cu pâinea albă.

Din ce este făcută pâinea graham

Atunci când vine vorba despre alegerea unei pâini, pe piață există numeroase variante. De la cea albă, clasica franzelă, până la pâine neagră, cu semințe sau cu maia, pâinea nu lipsește din meniu la mesele principale. Fie că întindem pe ea unt sau diverse creme tartinabile, fie că o savurăm alături de o porție de ciorbă sau un fel principal cu sos, este foarte dificil să ne abținem de la pâine, mai ales atunci când este proaspătă.

Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta

Pâinea graham este aleasă de multe persoane care țin regim, care vor să fie mai atente la siluetă sau pur și simplu pentru că le place gustul acestui tip de pâine. Aceasta este făcută din făină graham, al cărei nume provine de la Sylvester Graham. Acest tip de făină este de fapt o făină de grâu integrală, care a devenit foarte populară în timpul revoluției industriale în SUA.

Are o granulație mai mare decât făina albă și conține atât miezul bobului de grâu, cât și tărâțele și germenii. Există mai multe tipuri de făină graham, cu granulație diferită și procesate diferit. Spre deosebire de făina integrală, care este obținută prin măcinarea bobului de grâu integral, făină graham este o făină recompusă. Miezul bobului este măcinat și apoi amestecat cu tărâțele, care sunt măcinate separat și printr-un proces diferit.

Citește și: Câte calorii are o felie de cozonac. Care este porția recomandată de specialist pe zi

Pâine graham

Câte calorii are o felie de pâine graham

Pâinea graham este aleasă de mulți dintre cei care țin regim, pentru că are mai puțini carbohidrați decât pâinea albă. Pâinea graham feliată din comerț conține în jur de 247 de calorii pe suta de grame. Numărul de calorii dintr-o felie depinde de cât de gros este tăiată aceasta. Dacă vorbim despre pâinea graham din comerț, gata feliată, o felie are în jur de 25 de grame. Prin urmare, o felie de pâine graham are în jur de 62 de calorii. Prin comparație, o felie de pâine albă are 64 de calorii, însă diferă cantitatea de macronutrienți.

Din punct de vedere al valorilor nutriționale, pâinea graham mai conține și: 54 g glucide, 10 g proteine, 3.2 g fibre la suta de grame. În funcție de producător, aceasta poate să conțină diferite cantități de zahăr și sare.

Citește și: Câte calorii are un măr. Numărul diferă în funcție de cât de mare e fructul

Dacă îți faci pâinea graham în casă și folosești doar făină, apă, drojdie și sare, fără zahăr și alți aditivi alimentari, știi exact ce conține pâinea ta. Fiind o făină măcinată grosier, aceasta dă o textură densă și consistentă produselor de panificație. Poate fi folosită pentru a face pâine, însă nu poate înlocui făina albă în alte produse de patiserie. Făina graham este mai bogată în proteine și în fibre decât cea albă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *