Câte calorii are o lingură de unt, de fapt. Poate fi o bombă calorică, mulți români habar nu au

Conținutul mare de grăsimi îl face să fie un produs caloric

Scris de: Daoud Andra

03 Oct. 2023

Câte calorii are o lingură de unt, de fapt. Poate fi o bombă calorică, mulți români habar nu au

Untul este unul dintre cele mai folosite produse lactate. Se poate consuma atât ca atare, întins pe pâine, dar este inclus și într-o mulțime de rețete. Se folosește la sosuri, la deserturi, creme pentru prăjituri sau supe-cremă. Câte calorii are o lingură de unt? Cantitatea pe care o adaugi în rețete le poate transforma în adevărate bombe calorice.

Din ce este făcut untul

Untul reprezintă un amestec de grăsimi care se află în lapte și particule de apă. Spre deosebire de alte produse lactate, precum iaurtul, brânza, smântâna sau laptele, care conțin și lactoză, untul este doar grăsimea din lapte, fără proteina numită lactoză.

În funcție de tipul untului, acesta poate avea mai multă grăsime sau mai puțină. Există unt cu procent de 60% de grăsime, dar și cu 80% sau chiar cu 82%. Restul, până la 100 de procente, este apă. Din acest motiv, anumite tipuri de unt sunt potrivite pentru unele rețete, iar pentru altele nu.

Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta

Cel mai bun unt pentru prăjituri
Untul poate fi folosit la diverse rețete

Câte calorii are o lingură de unt

Având un procent atât de mare de grăsimi, untul este unul dintre cele mai calorice alimente. Acesta are în jur de 700 de calorii pe suta de grame. Având în vedere că o lingură are 20-25 de grame, o lingură de unt poate avea între 140 și 175 de calorii.

Cu cât untul are mai multă grăsime, cu atât va avea mai multe calorii. Untul cu 60% grăsime, de exemplu, are valori nutriționale mai mici decât cel cu 80% grăsime. În ceea ce privește ceilalți macro-nutrienți, untul nu are deloc proteine, glucide, fibre sau zaharuri. Are, în schimb, în jur de 5 grame de sare pe suta de grame, pe lângă grăsime și apă.

Citește și: Ce să adaugi în ciorbă în loc de smântână. Ingredientul secret care îi dă un gust deosebit, iese delicioasă și cu puține calorii

Prepararea termică a untului

În funcție de rețetă, untul poate fi folosit direct din frigider, la temperatura camerei sau topit. Atunci când vine vorba despre a prăji ceva în unt sau a-l adăuga în sosuri, este nevoie de atenție, pentru că untul se poate arde foarte ușor și poate să nu mai fie bun.

Atunci când untul este pus la foc mare și devine maroniu, înseamnă că s-a ars și că este toxic. Pentru a putea găti cu unt, este nevoie ca acesta să fie mai întâi clarificat. Acesta se găsește în magazine și sub denumirea de unt ghee, însă poate fi făcut și acasă.

Clarificarea untului este procesul prin care se extrage apa din el, astfel încât să rămână doar grăsimea. Când nu mai are apă, untul nu se mai arde și poate fi folosit fără probleme și la temperaturi mai ridicate, inclusiv pentru prăjit.

Citește și: Câte calorii au măslinele. Cum poți să le consumi, de fapt

Cum faci unt ghee acasă

Procedeul de extragere a apei din unt este foarte simplu. Ai nevoie de un pachet de unt și un ibric sau un alt vas pe care să îl poți pune pe foc. Se pune untul la topit, la foc mic. Se lasă pe aragaz până când se topește complet și începe să se formeze la suprafață o spumă de culoare albă.

Aceea este de fapt apa care se separă de grăsimi, în timpul încălzirii. Se adună spuma cu o lingură și se lasă untul să se răcească. Untul clarificat se pune într-un borcan și se păstrează la frigider. Când se răcește, capătă o culoare galbenă și un aspect tulbure. Poate fi folosit la diverse rețete, inclusiv la prăjit.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *