Ciorba este o mâncare tradițională românească, ce se prepară în multe feluri diferite și care face parte din patrimoniul culinar al României. Când vorbim despre ciorbă, un element important este smântâna, ingredientul care oferă ciorbei o textură cremoasă și un gust deosebit. Dar ce se întâmplă dacă nu ai smântână la îndemână? În acest caz, poți înlocui smântâna cu un ingredient mai slab caloric, precum iaurtul.
Ingredientul răcoritor pentru ciorbă
Adăugată în ciorbă, smântâna a fost mereu ingredientul care echilibrează aromele și conferă o textură cremoasă. Totuși, iaurtul poate fi un înlocuitor surprinzător, care nu doar că adaugă consistență, dar și o notă proaspătă și ușor acidulată care poate intensifica gustul ingredientelor.
Unul dintre avantajele majore ale înlocuirii smântânii cu iaurt în ciorbă este impactul pozitiv asupra sănătății. Iaurtul este bogat în probiotice, vitamine și minerale esențiale. De asemenea, poate fi o alegere excelentă pentru cei care doresc să reducă aportul de grăsimi saturate. Astfel, cu un singur gest, îmbini deliciul, cu beneficiile nutriționale.
Iată câțiva pași simpli pe care trebuie să-i urmezi atunci când adaugi iaurt în ciorbă:
- Alege un iaurt cremos, cu un conținut ridicat de grăsimi, pentru a obține o textură cremoasă și bogată.
- Adaugă iaurtul treptat în ciorba fierbinte, amestecând continuu pentru a preveni separarea. De asemenea, poți dilua iaurtul cu un pic de supă înainte de a-l adăuga în ciorbă.
- Nu lăsa să fiarbă. Iaurtul se adaugă la sfârșitul procesului de preparare a ciorbei.
Ziua de 1 Mai se apropie, iar pentru mulți dintre noi aceasta înseamnă relaxare, grătare și mâncare tradițională alături de familie și prieteni. Printre preparatele…
După sărbătorile pascale, mulți români se confruntă cu aceeași problemă: frigiderele pline de mâncare rămasă. Ouăle roșii, friptura de miel sau pui, cozonacul și mezelurile…
Pe lângă iaurt, există alte ingrediente pe care le poți utiliza ca alternative la smântână în ciorbă. De exemplu, ai putea încerca și cu lapte bătut, kefir sau chiar și cu lapte de cocos. Dar iaurtul rămâne probabil cea mai ușoară opțiune și cea mai la îndemână pentru mulți dintre noi. Iaurtul se potrivește de minune cu ciorbele, mai ales cele de legume. Îți lăsăm mai jos o rețetă de ciorbiță de vară cu dovlecei dreasă cu iaurt:
Ciorbă de dovlecei și iaurt
Ingrediente:
- 2 dovlecei medii
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 pătrunjel
- 1 felie țelină
- 30 g orez
- 1 ou
- 1 linguriță făină
- 150 grame iaurt
- zeama de la o lămâie
- leuștean verde sau uscat
- sare
Vezi și Deserturi răcoritoare de vară. 3 idei de rețete fără cuptor
Cum se prepară:
- se toacă ceapa, morcovul si țelina in cuburi foarte mici.
- se călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, apoi se adaugă morcovul, păstârnacul și țelina tocate. Se călesc împreună timp de 2 minute.
- orezul se pune la fiert, separat, in apă rece.
- peste legume se toarnă apă și se lasă să fiarbă timp de 15-20 minute. După acest timp, se adaugă dovlecelul tăiat cubulețe, zeama de lămâie, leușteanul tocat, sarea și piperul.
- într-un bol se amestecă iaurtul cu oul și 3 polonice de ciorbă fierbinte. Acest amestec se toarnă în ciorba de dovlecel.
- se adaugă și orezul fiert și se mai lasă ciorba să fiarbă timp de 5 minute.
- după ce se oprește focul, ciorba se acoperă cu un capac și se lasă deoparte timp de 10 minute.
Vezi și Nu mai face niciodată această greșeală când desfaci un iaurt. Se va strica imediat
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!