Vopsitul ouălor este o activitate nelipsită în apropierea Paștelui. Indiferent că vopsești ouă doar cu roșu sau și cu alte culori, trebuie să ții cont de câteva aspecte, pentru ca nuanța să fie pigmentată și rezultatul final să fie perfect. Câte minute se țin ouăle în vopsea, cum se fierb corect și care sunt pașii de urmat după ce le scoți din vasul cu vopsea.
Cea mai importantă tradiție legată de Paște o reprezintă vopsirea ouălor. Indiferent că faci doar ouă roșii sau și alte culori, cu sau fără model, rezultatul final trebuie să fie perfect. Totul începe încă dinainte de a pune ouăle la fiert. Acestea trebuie degresate corespunzător, pentru ca vopseaua să prindă uniform și să nu existe pete.
Spală ouăle în apă caldă cu bicarbonat sau cu un detergent special pentru fructe și legume. După ce ai spălat fiecare ou în parte, pune-le într-o oală cu apă rece și adaugă o lingură de sare. Apa trebuie să acopere ouăle complet. Fierbe ouăle la foc potrivit și cronometrează 3-4 minute, din momentul în care apa a început să clocotească.
Separat, pregătește vopseaua, conform instrucțiunilor de pe pachet. Dizolvă unu sau două plicuri de vopsea în apă fierbinte, în funcție de câte ouă ai de vopsit. Adaugă și câteva linguri de oțet, pentru ca vopseaua să se prindă mai bine de coaja ouălor.
Citește și: Cât timp se fierb ouăle, înainte să le vopsești. Trucul pentru a prinde culoarea eficient
:format(webp):quality(100)/http://ego.ro/wp-content/uploads/2023/04/oua-de-paste.jpg)
După ce ouăle au fiert, scoate-le pe rând din apa clocotită și pune-le în vasul cu vopsea. Respectă instrucțiunile de pe pachet, iar dacă nu este menționat, lasă ouăle timp de un minut în vopsea. Este suficient pentru ca pigmentul să coloreze frumos și uniform coaja oului. Multe gospodine obișnuiesc să lase ouăle mai mult timp în vopsea, crezând că se va fixa mai bine culoarea.
Ce se întâmplă de fapt este că vopseaua va pătrunde prin coaja oului, aceasta fiind poroasă, iar chimicalele vor ajunge în albuș. De aceea este de preferat ca ouăle să fie scoase din vopsea după un minut sau imediat ce au căpătat culoarea dorită. Scoate ouăle pe hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul de vopsea de pe suprafața lor.
Citește și: Pe ce raft al frigiderului trebuie să ții ouăle ca să se mențină proaspete mult timp. Mulți români greșesc
Ultimul pas pentru ca ouăle să capete acel luciu frumos și să arate perfect pe masa de sărbătoare este să le ungi cu puțin ulei. Îmbibă o cârpă în ulei vegetal și șterge fiecare ou în parte, cât timp încă este fierbinte.