Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români

Două sărbători legale în plus, în 2024

Scris de: Daoud Andra

27 Aug. 2023

Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români

Salariații români au, în fiecare an, un număr de zile libere garantate prin Codul Muncii. Pe lângă zilele de concediu și cele de weekend, angajații au dreptul la zile libere atunci când sunt sărbători legale. În anul care vine, românii se vor bucura de două zile libere în plus față de 2023. Câte sărbători legale sunt în 2024 și câte dintre acestea pică în timpul săptămânii.

Liberele legale, garantate în Codul Muncii

Românii care sunt angajați cu forme legale au dreptul, în fiecare an, la un anumit număr de zile libere. Zilele de Paște, de Crăciun, de Anul Nou, zilele în care se sărbătorește Unirea, dar și unele zile dedicate anumitor sfinți sunt libere, prin lege. La începutul anului, Guvernul a votat pentru încă două zile libere în plus pentru angajați. Astfel, începând din 2024, românii vor avea liber și de Bobotează și de Sfântul Ion, respectiv pe 6 și 7 ianuarie.

Citește și: Angajații din România care ar putea să nu mai beneficieze de noi zile libere legale. Legea ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024

Liberele legale pot fi prilej pentru mini-vacanțe, mai ales dacă pică la început sau la final de săptămână lucrătoare sau dacă oamenii își pot face punte cu weekend-ul. Cu toate acestea, există sectoare de activitate, atât în domeniul bugetar, cât și la privat, unde activitatea nu poate fi întreruptă complet. Astfel, unii angajați ajung să lucreze și în zilele în care este liber legal, însă dacă se întâmplă acest lucru, ei au o serie de drepturi.

Cu cât ești plătit dacă lucrezi când e sărbătoare legală

Potrivit Codului Muncii, dacă lucrezi într-o zi în care este liber legal, ai dreptul la un spor de 100%. Angajatorul trebuie să plătească angajatul pentru un liber legal lucrat cu un spor de 100% din salariul de bază.

Românii pot opta pentru a recupera ziua liberă. Dacă au lucrat într-o zi în care era sărbătoare legală, angajații au dreptul la o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile. În cazul în care aleg o zi liberă, nu mai au dreptul la sporul de 100%.

Citește și: O nouă minivacanță pentru români. De câte zile libere se vor bucura în luna august, cine sunt angajații care pot beneficia de ele

Zile libere de Paște 2023
Românii vor avea mai multe zile libere în 2024

Câte sărbători legale sunt în 2024

Dacă în 2023 românii au avut 15 libere legale, începând de anul viitor se mai adaugă încă 2 zile la lista cu sărbători legale. Astfel, angajații români vor avea 17 zile libere garantate prin lege anul viitor. 10 dintre acestea pică în timpul săptămânii, în timp ce 7 se vor suprapune cu zilele de weekend.

Liberele legale din 2024 sunt:

  • 1, 2 ianuarie – Anul Nou (luni și marți)
  • 6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)
  • 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
  • 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române (miercuri)
  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare
  • 5 mai – Paștele ortodox (duminică)
  • 6 mai – a doua zi de Paște (luni)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
  • 23, 24 iunie – Rusaliile (duminică și luni)
  • 15 august – Sfânta Maria (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Marea Unire (duminică)
  • 25, 26 decembrie – Crăciunul (miercuri și joi)

Citește și: O nouă minivacanță pentru români. Câte zile libere urmează

Câte mini-vacanțe ar putea avea românii anul viitor

Atunci când sărbătorile legale pică în zile de marți sau de joi, Guvernul poate să dea încă o zi liberă, care ulterior va fi recuperată. Astfel, angajații din sistemul bugetar pot avea mai multe zile libere, astfel încât să își lege sărbătoarea legală cu weekend-ul și să aibă parte de 4 zile libere legate. La începutul anului, autoritățile anunță dacă dau astfel de zile libere pentru a se face ”punte” cu weekend-ul, urmând ca acestea să fie recuperate de către angajați.

În anul 2024, Guvernul ar putea aproba două astfel de zile. Este vorba despre ziua de 16 august, vineri, iar bugetarii ar putea avea liber de joi, 15 august, până duminică, 18 august. O altă zi liberă pentru a face ”punte” ar putea fi cea de 27 decembrie, care pică într-o vineri. Astfel, angajații ar putea avea liber de Crăciun de pe 25 până pe 29 decembrie inclusiv.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *