Câte sarmale de post ies dintr-un kilogram de orez și cum poți găti acest preparat atât de gustos. Pentru că ne aflăm încă în perioada postului de Paște, este un moment perfect pentru a găti sarmale de post cu orez sau cu orez și ciuperci. De altfel, cei care nu consumă carne de fel, pot găti astfel de sarmale în orice altă perioadă a anului. Dacă vreți să încercați, iată mai jos rețeta pas cu pas.
Sarmalele de post sunt unele dintre cele mai apreciate de oameni, mai ales că se gătesc ușor și aveți nevoie de doar câteva ingrediente pe care să le folosiți.
Pentru că nu sunt gătite cu carne, aceste sarmale sunt considerate ușoare pentru organism, pentru stomac și piteți consuma câte vreți. Câte sarmale de post ies dintr-un kilogram de orez, de fapt.
Ei bine, știm că din 250 de grame de orez ies 30 de sarmale, iar pentru rețetele recomandate mai jos, folosiți un kilogram de orez. Astfel că, Dintr-un kilogram de orez vă vor ieși aproximativ 120 de sarmale. Atenție! Nu le faceți prea mari, pentru un aspect cât mai plăcut.
Ingrediente sarmale de post cu orez
Primul pas este să tocați ceapa cuburi și să o căliți în ulei încins. Adăugați o ceașcă de apă caldă, atunci când ceapa devine transparentă. Lăsați pe hol până scade apa.
Adăugați morcovul dat prin răzătoare, apoi spălați orezul în mai multe ape. Adăugați bulionul și o cană de apă caldă. Lăsați pe foc până ce orezul începe să se umfle puțin. Condimentați după gestul fiecăruia.
Lăsați compoziția să se răcească, timp în care se pregătesc foile de varză. Acestea se clătesc în apă rece, apoi se scurg bine, iar apoi puteți prepara sarmalele. Acestea se așază în cratiță un strat de varză tocată peste care se pune lingură de bulion. Așezați sarmalele, iar peste acestea mai adăugați varză tocată și bulion. Se fierb la foc mic pe aragaz după care se introduc în cuptorul încins.
Aceste sarmale se pregătesc în perioada Postului de Paște, care se va încheia pe 24 aprilie. Curățați ceapa și morcovul, spălați ciupercile și lăsați-le la scurs. Dați totul prin răzătoare.
Evitați să amestecați ingredientele de mai sus. Tocați sau radeți pe rând ceapa, morcovul și ciupercile și puneți-le în recipiente diferite. Căliți ceapa într-o tigaie în care ați pus ulei ți un praf de sare.
Se adaugă morcovul ras în tigaie unde îl căliți 3-4 minute. Astfel el îşi dezvolta culoarea frumoasă. În final se adaugă ciupercile ciupercile. Măriți flacăra de la aragaz pentru a ajuta la evaporarea apei din ciuperci.
Când totul a început să sfârâie s pune orezul și se amestecă bine. Orezul trebuie călit doar 1-2 minute fiind suficient. Se asezonează totul cu sare și piper. După ce ați pregătit această umplutură, vă puteți apuca de înfășurat sarmalele. Le băgați la cuptor până când considerați că sunt gata.