Ce a pățit jurnalista din Rusia la scurt timp după ce a protestat în direct la TV față de războiul din Ucraina

Jurnalista Marina Ovsyannikova a reapărut pe rețelele de socializare după mai bine de 12 ore după ce a avut curajul să îl sfideze pe Vladimir Putin. Imediat după incident a fost arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova.
Ce a pățit jurnalista din Rusia la scurt timp după ce a protestat în direct la TV față de războiul din Ucraina

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV, în timpul jurnalului de știri, a reapărut pe rețelele de socializare după mai bine de 12 ore după ce a avut curajul să îl sfideze pe Vladimir Putin. Toți erau îngrijorați în legătură cu ce a pățit jurnalista din Rusia. Avocații jurnalistei au declarat că nu au știut nimic despre ea ore bune după incident. În acest moment, jurnalista a fost plasată în arest la domiciliu.

„După o noapte grea într-o locație nedezvăluită, am fost eliberată din detenție și plasată în arest la domiciliu”, a anunțat jurnalista.

„Nu știu ce se va întâmpla cu mine în curând. Avocatul meu mi-a spus că s-ar putea să risc închisoare de la 5 la 10 ani, conform codului penal. Nu regret nimic. Am nevoie de aprobarea voastră, totuși. Nu războiului!”, a scris Marina Ovsyannikova.

„Nu regret ce am făcut. Oricare ar fi consecințele, voi purta acest gest ca insignă de onoare”, a scris jurnalista pe Twitter.

Update, ora 19.00 

Potrivit ultimelor informaţii, contul de Twitter de pe care ar fi fost trimise mesajele jurnalistei Marina Ovsyannikova s-a dovedit a fi fals. Acesta ar aparţine, de fapt, unui anume Juan Arrendondo, care l-a transformat în marinaovsy şi a transmis mesaje în numele jurnalistei.

„Nu regret ce am făcut. Oricare ar fi consecințele, voi purta acest gest ca insignă de onoare”, a fost mesajul transmis de pe contul fals.

Contul a devenit indisponibil câteva ore după răspândirea mesajului, iar în momentul în care a putut fi din nou accesat postările dispăruseră. În prezent, contul este suspendat de Twitter pentru încălcarea regulamentelor.

Ce a pățit jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV

Propaganda lui Putin începe să fie demascată. Marina Ovsiannikova este jurnalista curajoasa a trustului Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), care a criticat în direct ofensiva lui Putin.

Aceasta dat buzna în timpul principalului buletin de știri, strigând: „Opriți războiul. Nu războiului”. Jurnalista a apărut și cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”. Știa că această ieșire o va costa libertatea, dar Ovsiannikova a dat dovadă de curaj și asumare pentru decizia luată. Ulterior, OVD-Info un ONG care apără drepturile protestatarilor a anunțat că aceasta a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Un alt mesaj, scris pe spatele pancartei, „Rușii împotriva războiului”, a fost parțial ascuns.

Gestul ei nu a rămas fără ecou. Aceasta este susținută de alți manifestanți ruși dar și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta i-a mulțumit femeii pentru gestul său într-un discurs video.

„Le sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul. Pentru cei care luptă împotriva dezinformării și spun adevărul, fapte reale prietenilor și celor dragi”, a spus Zelenski. „Și personal femeii care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului.”

Arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova

Pavel Cikov, șeful Agora, a declarat că Ovsyannikova a fost arestată și dusă la o secție de poliție din Moscova. Aceasta s-ar putea confrunta cu acuzații în temeiul unei legi împotriva discreditării forțelor armate.

Legea adoptată la Kremlin pe 4 martie consideră ilegale acțiunile publice care vizează discreditarea armatei Rusiei.  Aceeași lege interzice răspândirea de știri „false” sau „diseminarea publică a informațiilor în mod deliberat false despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse”. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Ovsyannikova a înregistrat și un videoclip înainte de incident, care a fost ulterior postat online. Femeia s-a descris ca fiind o angajată a Channel One și a spus că îi este rușine că a lucrat ani de zile la răspândirea propagandei Kremlinului. Ea a spus că tatăl ei este ucrainean, iar mama ei, rusoaică.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, iar Rusia este țara agresoare. Responsabilitatea pentru această agresiune ține de conștiința unui singur om, iar acel om este Vladimir Putin”, a spus ea. „Acum, întreaga lume s-a îndepărtat de noi, iar următoarele 10 generații ale descendenților noștri nu vor spăla rușinea acestui război ”, a mai spus jurnalista.

Nu în ultimul rând, asemeni președintelui Zelenski, ea i-a îndemnat pe ruși să iasă și să manifeste.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 27 martie - 2 aprilie 2023
8.7 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *